Övriga Nyheter

Södersjukhuset ska minska lustgasutsläppen

Lustgas är skadligt för den som arbetar med förlossningar och dagligen andas in gasen. Därför, och för att spara miljön, installerar Södersjukhuset i Stockholm en anläggning för destruktion av lustgas.

Publicerad
På Huddinge sjukhus finns redan en apparat som omvandlar lustgas till syrgas och kvävgas. Teknikern Stefan Brundin i bakgrunden. Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX

Stockholms läns landsting har beslutat att utsläppen av lustgas ska minska med 75 procent år 2011 jämfört med 2002.

Landstingets största akutsjukhus, Södersjukhuset, installerar därför en lustgasdestruktionsanläggning nu i höst. Vid varje förlossning släpps det ut omkring ett kilo lustgas.

– Lustgas är en väldigt stark växthusgas som även påverkar vårt ozonlager, därför känns det mycket bra att vi minimerar våra utsläpp, säger miljösamordnare Yvonne Bergensund.

För att destruktionen ska fungera måste patienterna använda en särskild andningsmask. Utmaningen är att informera så att de förlösande kvinnorna använder masken på rätt sätt. Annars läcker lustgasen ut i rummet.

– Om man andas ut i masken förblir gasen i ett slutet system, säger verksamhetschef Margareta Hammarström.

Utvärderingar från andra sjukhus, visar att uppemot 95 till 99 procent av den insamlade gasen kan brytas ned till syrgas och kvävgas.

Kan försämra fertiliteten

Den vanligaste smärtlindringen vid förlossningar. Biverkningarna på den födande kvinnan är små. Däremot kan barnmorskor och undersköterskor som dagligen andas in lustgas få skador. Minskad fertilitet samt ökad risk för missfall och missbildningar har noterats. Exponerade har även uppvisat symptom som domningar i armar och ben, samt minskad känsel och balanssvårigheter. Gasen drabbar även miljön. Den är 300 gånger värre än koldioxid.