Sluta jobba människa - så loggar du ut

2017-01-10 15:49 Tiina Demargne  
Stänga ner servrarna. Så kan arbetsgivare göra för att hindra anställda från att jobba på fritiden. Foto: Imagebroker / Alamy

Vad hjälper en lag när anställda ändå vägrar logga ut och koppla av? Här är exempel på vad utländska företag fått ta till för att värna medarbetares hälsa och fritid.

Tyst timme, siestarum och mejlfria dagar. Det har arbetsgivare infört för att få bukt med medarbetares stress och risken för utmattningssyndrom efter överdrivet arbete.

Som Arbetarskydd tidigare berättat infördes Frankrike den 1 januari en ny lag som ger anställda rätt att logga ut från jobbet under fritiden. Företag som har 50 eller fler anställda berörs av lagen och arbetsgivarna måste numera förhandla fram nya riktlinjer med sina anställda om vad som gäller för mejl.

Franska Le Monde beskriver initiativ som uppmuntrar till avkopplade anställda. Flera är hämtade från tyska företag.

1. Stänga ner servrarna under kvällar och helger är något som tyska Volkswagen infört sedan några år tillbaka.

2. Tysta stunder testas av Intel, som stänger av telefonerna på tisdagsmorgnarna och sätter upp stör ej-skyltar utanför kontoren.

3. Tyska Daimler har skapat ett ”Mejl på semestern”-program som informerar om personens frånvaro och i stället styr om meddelanden automatiskt till annan anställd.

4. BMW uppmanar de anställda i Tyskland att registrera de övertidstimmar som de jobbat utanför kontoret i sitt tidssparkonto. I övrigt ska de komma överens med chefen under vilka tider de är kontaktbara.

5. Program för sortering av mejl, för att inte störa kolleger, så att de anställda till exempel på kvällen kan välja att placera mejl i utskickskorgen för leverans först påföljande morgon.

6. Företaget Priceminister Rakuten har valt att införa mejlfria dagar för anställda i Frankrike.

7. Ett företag har planer på att stoppa "svara alla"-funktionen på mejl för att få ner antalet onödiga meddelanden.

8. Flera stora företag använder sig av följande typ av formulering i slutet av mejlen: Mitt mejl kräver inte omedelbart svar.

9. Vissa arbetsgivare uppmuntrar sina anställda att använda andra meddelandesystem än mejl.

10. Här och var har man infört siestarum där anställda kan logga ut och varva ner före hemgång.

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö