Övriga Nyheter

Skyddsombudet: Jag är kvar på mitt jobb

Leif Strandberg är skyddsombudet som åtalades för en olycka där han själv skadades. Han friades och funderade aldrig på att hoppa av som skyddsombud. - Vi skyddsombud behövs, säger han.

Leif Strandberg vandrar genom leran i bygget på Storsjöskolan i Holmsund utanför Umeå. På huvudet har han sin gröna hjälm - det är skyddsombudets färg inom Peab.

- Ja, jag är kvar. Jag blev omvald efter rättegången. Det finns de som tycker att jag borde ha bränt mig och hoppat av, men skyddsombud är viktiga på byggen.

Han funderade inte ens på att hoppa av.

- Många kan ha åsikter på en arbetsplats, men när skyddsombudet ryter då blir det ändring. Det gör uppdraget viktigt.

Leif Strandberg har jobbat med mark- och anläggningsarbeten inom BPA/Peab sedan 1988. Tio år senare blev han skyddsombud och fick fyra dagars utbildning.

Själva raset sommaren 2005 minns han mycket väl, det kom som en överraskning. Han stod i gropen och hann se att väggarna vek sig. Men tiden var för knapp för att hinna undan och Leif Strandberg begravdes stående till midjan.

Tre och ett halvt år senare åtalades han och platschefen i en unik rättegång.

- Det kändes orättvist. Jag är ett oavlönat skyddsombud som ska försöka ge mina kolleger en bättre arbetsplats, råkar själv illa ut och ska sedan åtalas, förklarar Leif Strandberg.

Men han konstaterar ändå att det förde något gott med sig.

- Det positiva i eländet är att det har blivit större fokus på säkerhet och arbetsmiljö nu än före olyckan, åtminstone på de byggen där jag arbetat. Delvis beror det säkert på min olycka, säger Leif Strandberg.

Enligt domen är det inte uteslutet att skyddsombud har ett straffsrättsligt ansvar även om arbetsgivaren förstås har huvudansvaret i arbetsmiljön.

- Det tycker jag inte om. Arbetsgivaren borde ha ansvaret, säger Strandberg och fortsätter:

- Man hinner inte vara överallt och det är lätt att känna sig otillräcklig. Riskerar man dessutom böter eller fängelse så kommer det att bli svårare att rekrytera skyddsombud.

Att börja dela ut extralön för uppdraget tror han inte heller på.

- Om folk tar det för pengarna i stället för säkerhetsarbetet blir det fel. Jag fortsätter som skyddsombud för att det är ett viktigt uppdrag.

Anders Boström

Detta har hänt:

Peab skulle schakta en 65 meter lång rörgrav vid Tegs kyrka av Umeå kyrkliga samfällighet sommaren 2005. På schaktningens andra dag rasade en vägg ner i graven där skyddsombudet stod. Han fick sand och grus upp till höfterna och sträckte ett ledband. Hans arbetskamrat grävde upp honom.

Olyckan anmäldes till Arbetsmiljöverket och olycksplatsen inspekterades. Kammaråklagare Kjell Jannesson åtalade 2008 både skyddsombudet och platschefen. Åklagaren ansåg att skyddsombudet skulle ha stoppat arbetet och meddelat platschefen att rörgraven var en farlig arbetsplats. Platschefen åtalades som samordningsansvarig.

I december 2008 åtalades skyddsombudet och hans platschef för framkallande av fara för annan. Åtalet mot skyddsombudet väckte både förvåning och bestörtning.

Åklagaren hävdade att skyddsombud har större ansvar än andra arbetstagare, som en följd av deras befogenheter. Skyddsombudets advokat Veronika Wasserman hävdade att ett skyddsombud som inte stoppar ett farligt arbete inte kan straffas.

Både skyddsombudet och platschefen blev frikända. Men domstolen skrev dock att "lagtextens ordalydelse utesluter inte att ett skyddsombud kan hållas straffrättsligt ansvarig, om än ett sådant ansvar säkert är ovanligt."

Ann Norrby