Övriga Nyheter

Skogsindustrierna vill vinna tid åt sågverk och hyvlerier

I sågverken inträffar de flesta olyckorna i samband med driftstörningar, reparation och underhåll, ofta i samband med stress. Foto: Colourbox

Sågverken och hyvlerierna, som toppar skadestatistiken, specialgranskas av Arbetsmiljöverket. Företagen måste få längre tid på sig att genomföra de krav som nu ställs, menar Skogsindustrierna. I dag, tisdag, diskuterar arbetsgivarna åtgärdstiden med myndigheten.

Publicerad

Granskningen av landets 375-400 sågverk och hyvlerier med fler än fyra anställda tog fart förra året och ska pågå hela 2009.

– Det är ett viktigt projekt eftersom sågverksindustrierna och hyvlerierna ligger mycket högt i olycksfallsstatistiken och också högt vad gäller invalidiserande skador, säger projektledaren Lars GerdénArbetsmiljöverkets Umeådisktrikt.

Arbetsmiljöverket ställer krav på att företagen ska uppfylla maskindirektivet och föreskrifterna om personlig skyddsutrustning. I hyvlerierna, där det saknas barriärskydd, riskerar arbetarna svåra fingerskador. Lars Gerdén talar om flerspindliga hyvlar med roterande knivar som hyvlar av brädorna både underifrån, från sidan och ovanifrån.

– Då måste det finnas ett barriärskydd som inte kan öppnas förrän spindlarna står helt stilla.

Skogsindustrierna har uppvaktat Arbetsmiljöverkets generaldirektör därför att de protesterar mot den korta åtgärdstiden, på max två år – i undantagsfall tre år. De vill att företagen ska få längre tid på sig. I dag ska Per Hidestenoch Margareta Jernelövfrån Skogsindustrierna träffa Håkan Olsson och Lars Gerdén från Arbetsmiljöverket och fortsätta den diskussionen.

– Det är en stor omställning för personalen att arbeta med ljusbarriärer och staket. Det kräver förberedelser för att det ska bli bra och om företaget ska lägga ned så mycket pengar måste det bli bra, säger Margareta Jernelöv, arbetsmiljörådgivare hos Skogsindustrierna.

Det handlar om en till två miljoner per anläggning, ibland upp till sex miljoner kronor, menar hon.

– Det rör sig om gamla anläggningar som inspekterats i flera år, och nu plötsligt höjer de kraven. De borde vara mer lyhörda.

Nästa vecka träffar Arbetsmiljöverkets projektledning representanter för Skogs- och Träfacket.