Sjukhuschef frias i tbc-fall

2012-09-04 11:03 Ann Norrby  

Sjuksköterskan smittades med tbc av en patient. Men om det berodde på att hon återanvände sitt andningsskydd, är inte lika säkert, anser hovrätten. Därför frias sjukhuschefen.

Vintern 2009 insjuknade en sjuksköterska vid Centralsjukhuset i Kristianstad i tuberkulos. Hon hade tidigare vårdat en tbc-sjuk patient.

Arbetsmiljöåklagare Lotten Loberg åtalade sjukhuschefen för arbetsmiljöbrott genom vållande till sjukdom. Hon ansåg att chefen inte skulle ha tillåtit att personalen återanvände sina andningsskydd avsedda för engångsbruk.

Åklagaren fick inte gehör i tingsrätten och överklagade därför domen till hovrätten.

Att hon hade smittats av patienten är ställt utom allt rimligt tvivel, anser domstolen. Hovrätten slår därefter fast att tuberkulos bara smittar genom luften. Och att det inte säkert går att veta hur sköterskan i det här fallet har smittats. När skydden återanvänds kan de i och för sig bli deformerade och då inte sluta tillräckligt tätt. Men sköterskan kan också ha blivit smittad i luftslussen utanför patientrummet eller genom det läckage som andningsskydden alltid har.

Domstolen anser att det inte går att med hög sannolikhet slå fast att hon smittats därför att hon återanvänt ett andningsskydd. Därför ogillas åtalet.

Domen kan överklagas senast den 2 oktober.

Domen

4 september 2012, Hovrätten över Skåne och Blekinge, mål B 3404-11

Ann Norrby

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen

Arbetsmiljö