Sjukhus testar sekreterarna

2011-02-10 09:49 Lena Gunnars  

Läkarsekreterarna på Ystads sjukhus har fått radräknare installerat på sina datorer. Nu jämförs de med läkarsekreterarna på ett bemanningsföretag. Arbetsgivaren vill veta hur snabbt läkarsekreterarna arbetar jämfört med bemanningsföretagets.

Radräknarna räknar antalet nedslag de gör och hur många diktat de hinner med, skriver SKTF-Tidningen.


– Jag har protesterat högljutt. Medlemmarna är upprörda och känner sig kränkta och misstrodda. Det är klart det inte känns okej att arbetsgivaren mäter precis allt, säger Anette Tufvesson, SKFT:s huvudskyddsombud på sjukhuset, till tidningen.


När läkarsekreterarna inte skriver ska de logga in på något som går under namnet ”övriga sekreteraruppgifter”, då mäts även hur lång tid det tar för läkarsekreterarna att göra saker som att prata i telefon och mejla.
Förra våren bytte sjukhuset journalsystem och ledningen anser att journaliskrivandet nu tar längre tid. Målet med mätningarna är att se om det går att effektivisera någonstans, men även att mäta vilken arbetsbelastning läkarsekreterarna ha. Mätningarna genomförs av bemanningsföretaget.


Sjukhuschefen Matz Widerström säger till SKTF-Tidningen att om det är så att bemanningsföretagets läkarsekretare jobbar snabbare så måste man ta reda på varför. Men han förnekar att han tycker att läkarsekreterarna jobbar för långsamt. Snarare vill ledningen försäkra sig om att de fokuserar på rätt saker, så att de inte blir utslitna. 


Anette Tufvesson skulle dock hellre se att fler läkarsekreterare anställdes för att lösa arbetsmiljöproblemet.

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö