Övriga Nyheter

S: Arbetsmiljöverket behöver mer resurser

Ylva Johansson, S, är kritisk till regeringens budgetförslag om arbetsmiljön: - Arbetsmiljöverket behöver mer resurser. Dels till fler inspektioner, dels för att förnya sina förordningar, säger hon.

Publicerad

Ylva Johansson är vice ordförande i arbetsmarknadsutskottet och menar att Arbetsmiljöverkets inspektörer är för få för att hinna med det som behövs:

- Vi har ju sett ett antal exempel på allvarliga problem på arbetsplatser med anställda som arbetar tillfälligt i Sverige. Jag tycker att man borde ge Arbetsmiljöverket ett riktat uppdrag att gå in i de här branscherna och särskilt inspektera dem. Det har man inte tid med i dag, säger hon.

Resursbristen slår också mot Arbetsmiljöverkets möjlighet att hänga med i nya forskningsrön och förnya sina förordningar, menar Ylva Johansson:

- Det märks i kvinnodominerade branscher, där skulle det behövas nya regler för att minska belastningsskadorna.

Socialdemokraterna vill också ge Arbetsmiljöverket i uppdrag att undersöka och föreslå åtgärder mot den obetalade övertiden som främst drabbar tjänstemän.

- Övertiden växer väldigt mycket och fort. Den syns ingenstans, men känns för dem som har kravet på sig att alltid vara tillgängliga, säger Ylva Johansson.