Övriga Nyheter

Regeringen lägger arbetsmiljöplan

Den nationella arbetsmiljöplanen som dåvarande arbetsmarknadsministern utlovade i våras publiceras nästa vecka. På torsdagen lämnade regeringen några smakprov.

Publicerad

Slutgiltigt datum för planen i sin helhet är satt till vecka 39 - det vill säga nästa vecka.

Handlingsplanen betonar arbetsmiljöns betydelse inte bara för att folk ska kunna fortsätta att jobba och må bra - den är en viktig faktor även för att minska utanförskapet. Hur ska en arbetsplats se ut för att kunna erbjuda dem som nu står utanför ett arbete?

Inte oväntat, och som ett gängse inslag när det gäller att visa att arbetsmiljön även är ett ägarintresse, framhålls arbetsmiljön som en lönsamhetsfaktor. Frågan om så kallad screening - en betygsättning av arbetsmiljön på alla landets arbetsplatser - får vila i avvaktan på försöksverksamheten inom den grafiska branschen. Men Tobias Billström, arbetsmarknadsminister, säger till Ekot att han är ser det som ett bra grepp att låta arbetsgivarna konkurrera om arbetskraften.

Planen framhåller att arbetsmiljö bör vara en del av universitetens och högskolornas kursutbud. Personer som en dag blir chefer och arbetsmiljöansvariga bör kunna ämnet. Något obligatorium, där arbetsmiljö blir en kurs inom till exempel ingenjörsutbildningen, föreslås inte.

Forskningen ska fortsatt ligga på universiteten. Arbetslivsinstitutet ska inte återuppstå, men, skriver man, "Det finns dock i detta sammanhang ett behov av sammanhållande aktör för kunskapsförmedling".

Bland övriga punkter märks en proposition om samordning mellan arbetsmiljölagen och medbestämmandelagen. Den frågan har varit på tapeten en tid och ett lagförslag utlovas.

En utredning om effektivare sanktioner är tillsatt och ska redovisas i maj 2011.

Arbetsmiljöverket har fått i uppdrag att undersöka huruvida det går att ta fram en indikator - ett mått på hur arbetsmiljön i stort utvecklas. Här väntas ett förslag till 2012.

Arbetsmiljöverket får också i uppdrag att utarbeta ett it-baserat verktyg för riskbedömning.

Ulla Lindqvist, LO:s vice ordförande, kritiserar regeringen för att den inte lever upp till ILO:s krav på antal inspektörer per 10 000 anställda. Hon anser även att arbetsskadestatistiken måste anpassas till verkligheten. Hon efterlyser också en statlig plattform för den samlade arbetslivsforskningen och kräver en kvalitetssäkrad företagshälsovård till alla.