Övriga Nyheter

"Regeringen gör andra prioriteringar"

Mikael Sjöberg

- Regeringen gör andra prioriteringar än vi, konstaterar Arbetsmiljöverkets generaldirektör Mikael Sjöberg i sin kommentar till höstbudgeten.

Publicerad

Regeringen föreslår att Arbetsmiljöverket får 605 609 000 kronor nästa år, en höjning med knappt 2,5 procent. Höjningen ska inte användas till fler inspektörer.

- I vårt budgetunderlag till regeringen har vi påpekat att vi ligger under ILO:s rekommendation om antal inspektörer i förhållande till antal arbetsställen. Vi har inte fått gehör för det, regeringen gör andra prioriteringar som vi fått särskilda pengar för, säger Mikael Sjöberg.

ILO, FN-organet Internationella arbetsorganisationen, rekommenderar att det ska finnas 1 inspektör per 10 000 arbetstagare, i Sverige finns 0,62 inspektör.

Mikael Sjöberg välkomnar en av regeringens satsningar:

- Ett glädjande besked i årets budget är att Arbetsmiljöverket får totalt 20,5 miljoner kronor under fyra år för satsningar på kvinnors arbetsmiljö. Medlen ska bland annat gå till att utveckla tillsynsmetoder för att uppmärksamma risker för belastningsskador som drabbar många kvinnor i arbetslivet, säger han.