Övriga Nyheter

”Regeringen bör förlänga stöd till riskgrupper”

Personer i vissa riskgrupper, och deras anhöriga, som avstår från arbete på grund av risk att smittas med covid-19 har mellan 1 juli och 30 september rätt till ekonomisk ersättning, så kallad smittbärarpenning. Foto: Henrik Montgomery/TT

Regeringen bör förlänga möjligheten att söka ersättning för de riskgrupper som tvingas stanna hemma från jobbet i förebyggande syfte, för att undvika smitta, anser organisationen Funktionsrätt Sverige.

Publicerad

I juni beslutade riksdagen att personer i vissa riskgrupper, och deras anhöriga, som avstår från arbete på grund av risk att smittas med covid-19 har rätt till så kallad smittbärarpenning. Ersättningen går att söka under perioden 1 juli till och med 30 september.

Nu kräver organisationen Funktionsrätt Sverige att regeringen ger besked om huruvida möjligheten till ersättningen förlängs.

”De som berörs undrar över fortsättningen. Tiden är ute, regeringen måste ge svar”, säger Elisabeth Wallenius, ordförande Funktionsrätt Sverige enligt ett pressmeddelande.

Organisationen menar att beskedet bör bli att ersättningen förlängs, inte minst eftersom de pengar som avsatts för detta beräknas räcka längre än väntat då färre har ansökt om ersättningen än regeringen och Försäkringskassan prognostiserade.

Enligt Sveriges radio Ekot räknade Försäkringskassan med över 100 000 ansökningar bara de första veckorna och en kostnad på 5,3 miljarder kronor. Fram till 21 september hade dock bara 3 330 personer ansökt och omkring 31 miljoner kronor betalats ut.

”Det är nu dags för regeringen att ta det enda rätta beslutet. Nämligen att förlänga perioden för vilken ersättningarna gäller, utvidga gruppen närstående som är berättigade att söka stödet och även titta över om ersättningarna ska beviljas retroaktivt från och med mars”, säger Elisabeth Wallenius.

Ellinor Knoxborn/TT