Övriga Nyheter

QR-kod på mobil kan rädda liv

Genom en kod som fästs på baksidan av mobiltelefonen och leder till en sida med kontaktuppgifter kan räddningspersonalens arbete underlättas. Foto: Scanpix, Jörgen Appelgren

Ett klistermärke på baksidan av mobilen kan se till att du får rätt vård och att ambulanspersonalen kan nå dina anhöriga. Men helst ska räddningspersonalen ha en smartphone.

Publicerad

”Lägg in dina närmaste anhöriga i din mobiltelefons adressbok under namnet ICE (In Case of Emergency)”. Det rekommenderar SOS Alarm på sin hemsida. Men om knapplåset slagit på, batteriet laddat ur eller om mobilen gått sönder vid en olycka går uppgifterna inte att komma åt. En lösning på problemet kan vara små klisterlappar med koder som leder till samma information, fast lagrad i en molntjänst på nätet.

Koderna är vanliga QR-koder, det unika är att de leder till en sida där du själv kan lägga in uppgifter. Ut­över kontaktuppgifter kan det handla det om sjukdomar, mediciner eller allvarliga allergier.

För att det ska fungera ska räddningspersonalen helst ha en smartphone med en app som kan skanna in QR-koder. Det finns gratis-appar att ladda ner.

Alternativet är en äldre mobil med kamera och internet som kompletterats med ett javaprogram.

Bakom tekniken ligger det lilla Lundaföretaget Scantags.

– Vi skapar och trycker QR-koderna i förhand med en patentsökt metod, säger Rikard Windh, vd på Scantags.

Sedan någon månad tillbaka säljs ICE-taggarna via två svenska webbutiker. Företaget har också långt gångna förhandlingar med ett försäkringsbolag. Tanken är att klistermärken ska ges som en extra service till deras kunder.

– Poliser som vi har talat med har också varit positiva. Bland annat har det hänt att de har trott att avsvimmade diabetiker har varit kraftigt berusade.

På SOS Alarm är man positiv till den nya tekniken, men anser att det är för tidigt att gå ut med en allmän rekommendation om att sätta koder­na på mobilens baksida.

– Men vi tycker att det är en intressant teknik och en trygghetsskapande innovation, säger Anders Klarström, presstalesman på SOS Alarm.

Utmaningen för företaget är nu att få in användningen av produkten på fler områden. Vitvaror som taggas för att du själv ska kunna felanmäla, eller felsöka, genom att kopplas till en webbtjänst är en av många möjligheter som diskuteras.

– Det är bara fantasin som sätter gränser. Vem som helst kan hitta användningsområden utan att kunna något om tekniken bakom, säger ­Rikard Windh.

Se Youtubeklipp med hur ICE-taggisar funkar

Företag: Scantags. Grundat år: 2011. Ort: Lund. Anställda: 2. Omsättning 2011: 100 000 kr. Scantag har även utvecklat klistermärken som går att läsa med mobiler som har kretsar för när­fälts­kommu­ni­ka­tion – NFC. Då lägger man bara mobilen mot märket och slipper skanna in koden, men tekniken är dyrare. Här kan du hämta läs-appen: http://taggisar.se/app/s