Övriga Nyheter

Proffs anlitas för farliga jobb

Dödsolyckan på kyrkogården i Gudmundtorp innebar en vändpunkt för församlingen. - Vi tror inte längre att vi kan allt själva, utan anlitar hjälp för sådana riskfyllda arbeten som jordbegravningar, säger kyrkoherde Jan Grönborg.

Publicerad

Jan Grönborgs företrädare dömdes tillsammans med kyrkorådets ordförande till villkorlig dom och dagsböter för arbetsmiljöbrott efter olyckan. Tingsrätten ansåg att olyckan hade kunnat undvikas om de som skulle fylla igen graven hade haft mer kunskap och bättre arbetsledning. Och det var församlingens högsta organ kyrkorådet som hade arbetsmiljöansvaret.

Den dåvarande kyrkoherden, som nu gått i pension och som Arbetarskydd inte nått, dömdes som medlem i kyrkorådet.

- Kyrkorådet har delegerat arbetsmiljöansvaret till mig och jag har delegerat det vidare till förmannen på kyrkogården, säger Jan Grönborg.

Förmannen har fått utbildning för sitt uppdrag. Det här är en vanligt ordning i andra församlingar. Ringsjö församling, dit kyrkogården i Gudmundtorp hör, har också samarbetat med Arbetsmiljöverket för att utveckla sitt systematiska arbetsmiljöarbete.

- Den viktigaste lärdomen av olyckan är att man aldrig ska tro att man gjort tillräckligt. Man måste ständigt ifrågasätta sina egna procedurer, säger Jan Grönborg.

Församlingen anlitar därför numera mer hjälp utifrån.

- Vi är en liten församling som inte kan allt. Därför sköter vi inte längre våra jordbegravningar själva, utan vi anlitar personer från en större församling med mer erfarenhet, säger Jan Grönborg.

Andra riskfyllda arbetsuppgifter, till exempel arbete med motorsåg eller klättring på höga stegar, behöver inte församlingens egna anställda längre göra.

- Vi har avskaffat mentaliteten att vi kan allt själva, säger Jan Grönborg.

Kyrkorådets ordförande och kyrkoherden dömdes för arbetsmiljöbrott till villkorlig dom och 60 dagsböter var.