Övriga Nyheter

Polisens mångmiljonsatsning ett fiasko

Polisens bärbara datorer skulle användas till att skriva anmälningar ute på fältet. Men de får oftast ligga kvar på polishuset eftersom polisen inte kommer in i datasystemet. <br/>- Många gånger väljer poliserna att inte ta med sig datorerna över huvudtaget, säger Anders Sjöberg, ordförande för Polisförbundet i Örebro.

Publicerad

Datorerna köptes in för mångmiljonbelopp för att polisen skulle kunna arbeta med datasystemet PUST, polisens utredningsstöd, när de är ute på fältet. Men det har inte fungerat, rapporterar SVT. Även i Västmanland ligger datorerna för det mesta kvar på polisstationen,eftersom det varit svårt för poliserna att få uppkopplingen att fungera. Ralf Andersson, ordförande för Polisförbundet i Västmanland, ser också andra nackdelar med att använda de bärbara datorerna.

- Jag är tveksam till att sitta och skriva anmälan i bilen utanför en krog medan folk samtidigt bankar på fönstret. Det är inte direkt befrämjande för en korrekt och bra avrapportering, säger han till SVT.

Länspolismästaren i Örebro, Ebba Sverne Arvill, tycker att PUST är ett bra arbetsverktyg, men håller med om att det inte fungerar i dag.

- Det är ju meningslöst att ta med sig datorn ut om man faktiskt inte kan arbeta i den, säger hon till SVT.