Personal på äldreboenden snabbtestas på prov

2020-11-11 10:40 TT  
Försöket ska visa om de snabba antigentesterna går att använda för att screena personal på äldreboenden. Foto: Laurent Gillieron/AP/TT

CORONAVIRUS. Personal på flera äldreboenden i Region Stockholm ska på prov börja snabbtestas för coronaviruset, rapporterar Ekot.

Genom att parallellt testa personalen både med de vanliga PCR-testen och de betydligt snabbare antigentesten vill myndigheterna se om snabbtestningen är tillräckligt pålitlig.

Försöket är ett samarbete mellan Folkhälsomyndigheten, Smittskydd Stockholm, forskare på Karolinska och flera äldreboenden. Förhoppningen är att undvika en upprepning av vårens höga smittspridning på äldreboenden.

Läs mer: Vårdpersonal får beordra in lediga kollegor

– Om det här faller ut på ett bra sätt, då kommer vi att kunna få ett verktyg att kunna screena personalen, för att stoppa smittspridning till äldreboenden innan den hinner ta fäste bland de boende, säger Stefan Amér, chef på Familjeläkarna, som ansvarar för läkarvård på ungefär hälften av äldreboendena i Region Stockholm.

Läs mer: Åklagarna: Svårt bevisa smitta på arbetsplatsen

Inledningsvis omfattas ett hundratal anställda, och verksamheten ska startas så snart som möjligt.

Missa inga nyheter - beställ Arbetarskydds kostnadsfria nyhetsbrev

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö