Operan fixar akustiken

2008-11-20 12:18 Elinor Torp  

Operan byggs om. Kören får en helt ny korsal, som är tre gånger större än den gamla. Arbetsmiljön är ett skäl till ombyggnationen.

Den fysiska arbetsmiljön på Kungliga Operan i Stockholm är ett bekymmer. Arbetarskydd har skrivit om det tidigare. Kåken byggdes 1898 och får inte göras för stora ingrepp i. Dekor på sex meter bärs av anställda fram och tillbaka till scenen. Hjälpmedel som finns på moderna teatrar ryms inte på Operan. Tinnitus är ett annat problem. Det blev tydligt i början av 90-talet då en stor del av operakören gick i pension. Halva kören försvann på fem år. Den yngre generationen var bättre skolad och sjöng renare.

- Därmed blev de akustiska problemen mycket större, förklarade Operans körmästare Folke Alin för Arbetarskydd (nr 9 2007).

Körsångarna får med andra ord hörselskador av varandra. Det försöker man med den nya korsalen bygga bort. NCC har fått detta uppdrag. Prislappen är 20 miljoner konor. Korsalen ska bli 1200 kubikmeter istället för dagens 450 kubikmeter.

Bättre akustik är förstås också ett skäl till ombyggnationen, liksom bättre material så som ljudväggar och panel. Kraven är högt ställda. Men det är inte enkelt. Behoven krockar, i synnerhet när det kommer till ventilation. Operan har drygt 1000 rum. På vinden uppförs nu en ventilationsanläggning på 85 kvadratmeter. Balettdansare, operasångare och musikinstrument har dock vitt skilda behov av fukt och värme, så Operans ledning och byggherren får lov att tänka till, och räkna rätt.

I maj 2009 beräknas ombyggnationen vara klar.

Elinor Torp

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen