Övriga Nyheter

Ny film varnar för kemi-cocktail

Foto: Folkets bio

- Vi vet för lite om cocktailen av kemikalier vi har i våra kroppar. Det säger Åke Bergman, professor i miljökemi vid Stockholms universitet. Han är en av huvudpersonerna i en uppmärksammad dokumentär om kemisamhället som hade biopremiär i fredags.

Publicerad

Våra kroppar innehåller mängder av kemikalier. I filmen ”Underkastelsen” som hade premiär i fredags, låter filmaren Stefan Jarl undersöka sitt blod och hittar flera hundra olika substanser. Han låter också sin gravida vän, skådespelerskan Eva Röse göra samma sak.

Filmen handlar om vilken effekt kemikalier i vår vardag kan ha på vår hälsa. Det är ämnen som mjukgörare i plast (ftalater), flamskyddsmedel och ytaktiva ämnen. En lång rad internationella forskare intervjuas i filmen.

En av huvudpersonerna är Åke Bergman, professor i miljökemi vid Stockholms universitet och en ledande expert på bland annat bromerade flamskyddsmedel.

Var för valde du att engagera dig i en film om kemisamhället och hur kemiska ämnen påverkar våra kroppar?

- Jag har jobbat i 35 år med kemikaliefrågor och hur de påverkar vår hälsa och det är något jag brinner för. Jag vet också hur svårt det är att få ut budskapet och få beslutsfattare att ta problemet på allvar. Stefan Jarl kontaktade mig för nästan två år sedan och jag har hjälpt till med det vetenskapliga innehållet.

Vilken effekt hoppas du att filmen ska få?

- Att man ska förstå problemet. Det finns en djup och bred dal mellan forskare och beslutsfattare som är väldigt svår att överbrygga.

Vad är mest allvarligt?

- Vi vet väldigt lite. Vi har till exempel oerhört dålig kunskap och det som kallas cocktaileffekten (det vill säga den samlade verkan av flera olika kemikalier).

Vilken grupp kemikalier är du själv mest orolig för?

- Det är den grupp som kallas semi-persistenta ämnen. Ämnen som är tillräckligt stabila för att komma ut i miljön men när de kommer in i människan så omvandlas de väldigt snabbt. Ftalterna är en sådan grupp. Bisfenol A kan mycket väl vara det. Vi vet väldigt lite om den stora gruppen av semi-persistenta ämnen och deras effekter.

Är inte förbud enda vägen?

- Jag lever i förhoppningen samhället inte ska behöva reglera kemikalieanvändningen utan att vi ska få en förståelse för att det är egenskaper hos substanser som vi inte ska ha.

- Men jag börjar bli otålig. Det är till exempel bedrövligt att vi inte kan lägga ämnen som de bromerade flamskyddsmedlen åt sidan och komma överrens om att sådana ämnen ska vi undvika.

Men vissa är ju förbjudna.

- Men det är också viktigt att satsa på utveckling och ny teknik för att få fram helt nya, gröna kemikalier. Titta på bromindustrin. Man får förbud på några kemikalier men industrin ersätter raskt produktionen men mycket snarlika substanser.

- Vi behöver få en nytändning inom kemiområdet men då krävs det också stora satsningar både inom forskningen och inom industrin.

Finns det inte en risk att filmen bara skapar rädsla?

- Det är så klart ett dilemma men vi måste ju berätta. Inom forskningen finns en frustration över att vi inte får ut budskapet. Vi vill inte vänta tills problemet får väldigt tydliga effekter.

Kan du ge exempel på effekter som kemikalierna har?

- Jag blev väldigt tagen av en studie som kom nyligen som visade att det i genomsnitt tog dubbelt så lång tid för kvinnor med de högsta halterna av bromerade ämnen att bli gravida jämfört med dem med lägre halter. Istället för sex månader tog det tolv månader.

- Diabetes är en sjukdom som har koppling till miljögifter. Även för fetma finns ganska starka indicier.

För att undvika direkt exponering av kemikalier:

På filmens hemsida finns råd om hur du kan göra för att undvika exponering av kemikalier:

• Använd bara kosmetika och hudkrämer utan ftalater och hormonet paraben

• Inga plastleksaker med ftalater till barnen

• Använd nappflaskor i glas (för att undvika Bisfenol A, ett ämne i plast)

• Se upp med det antibateriella ämnet triclosan i tandkräm, deodoranter och sportkläder

• Undvik varor med ytaktiva fluorerade ämnen, dvs. smuts- och vattenavvisande ämnen

• Undvik varor som innehåller bromerade och klorerade flamskyddsmedel, när det finns nedbrytbara alternativ

• Ställ krav på leverantörernas information

• Köp miljömärkta datorer

• Vädra ofta när du köpt ny dator, tv och andra elektroniska artiklar

För att undvika bekämpningsmedel:

• Handla ekologisk och miljömärkt mat, grönsaker, kött, fisk, ost osv.

• Drick ekologisk mjölk, fil, öl och ekologiskt odlat vin

• Använd kläder av ekologisk bomull, om inte: tvätta innan du använder dem

• Sov i sängkläder av ekologisk bomull

• Följ Livsmedelsverkets rekommendationer om du är fertil kvinna

Råden är hämtade från underkastelsen.se