Övriga Nyheter

Nolltolerans mot döden på jobbet!

DEBATT. En maskinoperatör går till jobbet. Han kommer inte hem igen. På jobbet fastnar han med armen i ett transportband och avlider. 2009 dog en person i arbetet nästan varje vecka.

Till detta kommer alla som skadas eller blir sjuka på grund av arbetet.

IF Metalls medlemmar sliter hårt. Låg bemanning, starkt styrda arbeten och stress leder till belastningsskador, långa sjukskrivningar, arbetsolyckor och dödsolyckor. Kvinnor inom tillverkningsindustrin har mer än dubbelt så många sjukfall per år jämfört med genomsnittet.

IF Metall accepterar inte att människor skadas, slits ut eller dör på grund av sitt arbete.

Nu är det skarpt läge och vi behöver tillsammans med de andra fackförbunden gå på offensiven och driva fler förhandlingar och driva på för att det systematiska arbetsmiljöarbetet ska fungera.

Skyddsombuden behöver bli mer aktiva i det förebyggande arbetet och när det har inträffat en arbetsplatsolycka. De kunskaper som de och andra fackligt förtroendevalda har behöver tas tillvara på ett bättre sätt än idag.

Regeringen har gjort en dramatisk neddragning av anslagen till Arbetsmiljöverket, de har lagt ner Arbetslivsinstitutet och att de har tagit pengarna som facken tidigare hade för att vidareutbilda skyddsombud.

Det här har resulterat i att Arbetsmiljöverkets inspektörer inte hinner inspektera och ställa nödvändiga krav på arbetsgivarna att ta itu med riskerna för liv och hälsa. Den världsledande forskningen som bedrevs på Arbetslivsinstitutet har splittrats och försvagats. Nästan hälften av arbetslivsforskarna som arbetade på Arbetslivsinstitutet har försvunnit.

Arbetsgivarna, arbetstagarna och facket måste samverka för att anpassa jobben till dem som arbetar. Vi behöver arbeta tillsammans för en nolltolerans mot dödsolyckor på arbetsplatserna.

Ska vi klara av den här livsviktiga frågan måste ett antal åtgärder vidtas.

  • det förebyggande arbetsmiljöarbetet måste prioriteras.
  • kollektivavtalen om företagshälsovård måste stärkas så alla får tillgång till en partsgemensam, kvalitetssäkrad företagshälsovård som arbetar med förebyggande arbetsmiljöarbete och tidig rehabilitering,
  • skyddsombuden måste få den utbildning de har rätt till enligt lagar och avtal,
  • arbetsgivarna behöver ett kunskapslyft angående arbetsmiljö.

IF Metall kommer vara pådrivande i arbetet med att ingen ska avlida på grund av olyckor på arbetsplatserna, ingen ska skadas allvarligt, ingen ska slitas ut på grund av sitt arbete.

Det är dags att förbättra arbetsmiljöerna och arbetsvillkoren så att alla får möjlighet att arbeta i bra arbetsmiljöer och få utveckling i jobbet. Ingen ska behöva gå till arbetet och vara orolig för att inte komma hem igen. IF Metall tänker vara med och forma framtidens hållbara och säkra arbeten.

Lea Skånberg

Enhetschef Arbetsmiljö- och

försäkringsenheten, IF Metall

Veli-Pekka Säikkälä

Avtalssekreterare, IF Metall