”När får vi en mobbingslag i Sverige?”

2015-08-11 08:57 Tiina Demargne  

- Mobbningen tar inte semester. När semestern närmar sig sitt slut kommer åter klumpen i magen. Att må bra på jobbet borde vara en självklarhet men tyvärr är det inte så och ohälsan breder ut sig, vilket leder till en mängd sjukskrivningar, skriver Elaine Breske Hirscher och Linda Mathiasson i en debattartikel.

Det är i Gävle Dagblad som de båda, Elaine Breske-Hirscher, beteendevetare och föreläsare och Linda Mathiasson, ordförande Steg för steg för en bra psykosocial miljö, påpekar att 420 000 personer utsätts för trakasserier på jobbet. Detta enligt en undersökning från Arbetsmiljöverket. I stort sett vem som helst kan bli mobbad och det kan uppstå när som helst, skriver de.

 

- På arbetsplatser med många starka informella (eller formella för den delen) ledare kan modet att stå upp för de egna åsikterna vara den utlösande faktorn. Och i andra fall räcker det med att vara ambitiös, driven och duktig för att reta kollegerna. På arbetsplatser med ett starkt revirtänkande är mobbning mer en regel än ett undantag.

- När ska vi få en heltäckande mobbningslag i Sverige? Det är hög tid att ta detta gigantiska folkhälso- och samhällsproblem på allvar, avslutar Elaine Breske Hirscher och Linda Mathiasson.

 

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö