Nanomedel ska hålla toaletterna fräscha

2011-06-10 10:58 Charlotta von Schultz  

Vill du slippa sunkiga toaletter och kläggiga bord längs sommarvägarna? Trafikverket hoppas att nanopartiklar av kisel-dioxid ska lösa problemen.

<p>Trafikverket kräver sedan i höstas i sina upphandlingar att toaletter och möbler på rastplatser ska behandlas två gånger om året med en yta som får smuts och vatten att halka av. Beläggningen ska andas och vara lätt att bättra på när den slits.</p> <p>Att en nanoyta med amorf kiseldioxid ger den önskade funktionen vet myndigheten efter att ha utfört flera tester. Någon behandling som håller måttet utan nanopartiklar känner Ulf Påhlsson, projektledare för Trafikverkets utveckling inom nanoteknik, inte till. </p> <p>Han är mycket entusiastisk över resultaten. Städningen går snabbare och lättare, eftersom det räcker att tvätta rent med vanligt vatten. Att slippa starka rengöringsmedel är en av drivkrafterna bakom projektet. Att nanobehandla en stor rastplats går på cirka 17 000 kronor i materialkostnader. </p> <p>- Men det tjänar man in, eftersom städningen blir billigare. Och så slipper man stanken, säger Ulf Påhlsson.</p> <p>Beläggningen tillverkas av schweiziska Bühler och sprejas eller stryks på ytan som ska skyddas. Magnus Rangnitt på RKM-gruppen, företagets svenska representant, ser ett ökat intresse från andra användare. Skolor och simhallar har köpt in tekniken för tester liksom Gröna Lund i Stockholm och Cloetta Center i Linköping.</p> <p>- I år räknar vi med att försäljningen tar fart på allvar, säger han.</p>

 

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen