Övriga Nyheter

"Musiker glömmer att de är människor"

Artist- och musikerhälsan i Malmö har erfarenhet av alla olika typer av problem som musiker och artister möter i arbetslivet. Företaget är dels en företagshälsovård, som har avtal med konserthusen i Malmö och Helsingborg. Arbetarskydd intervjuade Karin Engquist, en av hälsans läkare i september 2007, om musikers problem.

Publicerad

- Artisterna vill ofta att vi ska trolla så att de snabbt och lätt blir bra igen. En del går till kiropraktor eller till massör för att snabbt lindra problemen. Det kan ju vara bra, men vi vill jobba långsiktigt och tillsammans med företagen, säger Karin Engquist, teamsamordnare och allmänläkare.

Företaget erbjuder kurser i allt från ergonomi till hur man hanterar stress.

- Bäst är det att hålla utbildning när det har uppdagats problem på arbetsplatsen, då är man motiverad för en förändring. Vi diskuterar med arbetsledningen och föreslår direkta åtgärder, berättar Karin Engquist.

Ett exempel är teknikerna vid konserthuset i Malmö. De har haft problem med onda ryggar och axlar. En sjukgymnast från Artist- och musikerhälsan träffar dem två gånger i veckan och lär dem fokusera på avspänning.

På mottagningen försöker Artist- och musikerhälsan fånga upp artister med akuta problem. Diagnoserna varierar. En period kom många som var sjukskrivna på grund av axelproblem, under en period hade flera problem med tinnitus. I det senare fallet diskuterades olika lösningar med företagsledningen. Ett sätt att komma till rätta med problemen var att inte lägga extremt ljudalstrande produktioner direkt efter varandra.

Karin Engquist har själv erfarenhet av att spela med olika ensembler och orkestrar som cellist. Det är speciellt att arbeta med artister, menar hon. Deras fokus är någon annanstans än på den egna hälsan. Att utvecklas i sitt hantverk är det viktigaste och då förbiser många hur de mår.

- Musiker är så koncentrerade att de glömmer att de är människor. Det kan få mycket svåra konsekvenser: långa perioder av smärta och att man mår dåligt psykiskt, säger Karin Engquist.

Värk i axlar och nacke är de absolut vanligaste problemen som Karin Engquist och hennes kollegor stöter på. Det gäller oavsett om patienten är sångare eller musiker och oavsett vilket instrument som han eller hon spelar.

- Det är stressen som leder till värk. Den sätter sig i axlar och nacke. Om man är stressad påverkar det hur man håller sitt instrument, hur man står eller sitter. Nyckeln är att kunna slappna av, säger Karin Enquist.

Hon är kritisk till den arbetsmarknad som växer fram. Trycket har ökat markant. Som exempel ger hon en provspelning med 30 personer – ledningen tyckte att ingen av dem dög.

- För mig låter det omänskligt och uppskruvat, säger hon.

Projektanställningarna blir också allt vanligare. De skapar osäkerhet och gör att man inte vågar ställa krav på arbetsmiljön, menar hon.

- De projektanställda är helt i händerna på kontraktsskrivarna, på så sätt liknar det IT-branschen när den var som hetast med arbetstider som drog iväg och anställda som jobbade mycket och pressat.

Artikeln publicerades i Arbetarskydd nummer 9/2007