Miljonavgifter ska ersätta straff

2012-09-21 07:55 Ann Norrby  

Regeringen vill att sanktionsavgifter ska bli vanligare inom arbetsmiljöområdet. Arbetsmiljöverket får två miljoner för detta.

Sanktionsavgifter används redan för till exempel brott mot reglerna om asbesthantering och när ett tryckkärl inte besiktigats i rätt tid. Avgifterna har varierat mellan 1 000 och 100 000 kronor.

Enligt utredningsförslaget från sommaren 2011 skulle avgiftstaket höjas till en miljon kronor. Utredningen föreslog också att många fler regelbrott skulle kunna bestraffas genom sanktionsavgift, till exempel när ett företag inte har gjort en bygganmälan eller när reglerna om fallskydd inte har följts. Det skulle inte krävas att någon hade varit oaktsam, det skulle räcka med att en regel inte hade följts för att en sanktionsavgift skulle kunna tas ut.

Lagförslaget håller nu på att utarbetas på arbetsmarknadsdepartementet. Det kommer att vara klart senast i mars nästa år.

Ann Norrby

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen