Mänskliga faktorn överdriven

2015-06-24 10:00 Tiina Demargne  

Forskning visar att dålig arbetsmiljö och tidspress i många fall är de egentliga orsakerna bakom arbetsplatsolyckor - inte den mänskliga faktorn.

Uppemot 125 000 arbetsolyckor inträffar årligen i Finland, skriver Arbetet. Minst åtta av tio olyckor förklaras med den oundvikliga mänskliga faktorn. Arbetshälsoinstitutet i Finland visar att det som uppges vara den mänskliga faktorn i själva verket är en dålig arbetsmiljö.

Forskarna har med projektet ”Smidigare arbete – färre misstag” gjort enkäter och intervjuer med arbetare inom service, lager och produktion De har ofta tidspress, överbelastning, dålig kommunikation och bristande varningssystem.

– För att minska förekomsten av mänskliga misstag bör man anpassa arbetet och arbetsmiljön till människans förutsättningar. Det är viktigt att identifiera de bakomliggande orsakerna till mänskliga misstag, så att man kan åtgärda rätt saker, säger Pia Perttula, enligt Arbetet.

 

 

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen

Arbetsmiljö