Övriga Nyheter

London klarade bygget utan dödsolyckor

Taket på Aquatics Centre vilar på betongpelare. Ett avancerat bygge som genomfördes utan svåra olyckor. Foto: Zaha Hadid Architects

De svenska byggfacken kräver bättre säkerhet vid bygget av stora sportarenor utomlands. Men OS-parken i London byggdes med en olycksstatistik i nivå med kontorsarbetare. – Vi ville förbättra folks inställning till hur de håller sig säkra, säger Ian Crockford, som har lett bygget.

Publicerad

20 byggnadsarbetare omkom under bygget av arenor till fotbolls-EM i Polen och Ukraina. Nyligen krävde Byggnads, Elektrikerna, Målarna och Skogs- och Träfacket i en debattartikel att Fifa, Uefa och Internationella Olympiska Kommittén, IOK, måste ta ansvar för säkerhetsbristerna i arrangörsländerna.

Byggfacken begär att FN-organet ILO:s regler ska ingå i de avtal som idrottsorganisationerna tecknar med arran-görsländerna.

När Arbetarskydd besöker London två månader före sommar-OS är de nya arenorna redan färdigbyggda. Spelens kärnområde, OS-parken, uppfördes utan dödsolyckor och med få skadefall – trots att bygget var ett av de största i Europa och sysselsatte ungefär 45 000 personer.

– Här slog vi standarden med en faktor av tio. Vi byggde upp en kultur så att alla skulle förstå vikten av att se efter sig själva och sina kolleger. Och det ledde till ett massivt gensvar från arbetarna, säger Ian Crockford, som ledde bygget för den brittiska regeringens räkning.

Projektets mål för hälsa och säkerhet sattes 2005 och baserades på byggbranschens statistik för 2004 och 2005, när olycksfrekvensen låg på 1 olycka per 100 000 arbetstimmar. Det sista byggåret hade OS-parken, en olycksfrekvens på 0,1.

Ian Crockford poängterar att det fanns flera vinster för byggprojektet förutom det låga olyckstalet:

– Vi hade ingen graffiti, inte så mycket dåligt språk, definitivt inte så att det retade någon, väldigt liten omsättning på personal, bättre produktivitet och inget sabotage.

Alla underentreprenörer fick gratis stöd och råd från en hälsogrupp. Hantverkarna kunde få blodtrycket kontrollerat vid lunch- och middagspauser.

Inom projektet fokuserades på att engagera de anställda. Varje månad diskuterade projektledningen hur säkerhetsbudskapet kunde förnyas så att det alltid var aktuellt för hantverkarna.

– Det kunde handla om allt från att det är soligt nu, ta på er solkräm och glöm inte att dricka vatten, till att den här veckan pratar vi om handskador, berättar Ian Crockford.

Människor som hade förlorat en anhörig i en byggolycka bjöds in för att hålla föredrag för arbetsstyrkan.

– De kunde berätta om följderna av olyckan. Det var väldigt rörande föredrag, säger Ian Crockford.

Regelbundet frågade byggledningen om hantverkarna hade sett något som de tyckte sköttes på fel sätt.

– På det sättet kände de att de hade en röst och att de blev lyssnade på. Och vi sa till alla att om de såg något farligt så hade de tillstånd att gå därifrån och säga till. De skulle inte bli utskällda av en chef för det.

Ian Crockford är övertygad om att OS-parkens arbetssätt kommer att leva vidare inom byggindustrin i Storbritannien när de 45?000 arbetarna går vidare till andra projekt och berättar hur lyckosamt säkerhetsarbetet var vid OS-byggena.

Det brittiska byggfacket UCATT anser att de låga olyckstalen på bygget av OS-parken framför allt beror på att det var ett välstyrt byggprojekt med tydliga roller och riktlinjer, oberoende säkerhetsrepresentanter och en tidig facklig medverkan.

– Det var en viktig och välkommen bedrift att OS-parken byggdes utan ett enda dödsfall, säger Barckley Sumner, presstalesman för UCATT.

Hans Tilly, nyss avgångna ordförande för svenska Byggnadsarbetareförbundet, känner inte till arbetsmiljöarbetet vid bygget av OS-parken i London, men tycker att Storbritannien generellt har arbetat bra för att få ner sina olyckstal.

– England har gjort kraftansträngningar och sett en koppling mellan kostnad, sjuktal, olycksfall, kvalitet och kompetens. Det är viktigt att ta ett helhetsgrepp över allting, säger han.

Lågt olyckstal i bygget av OS-parken

I en utvärdering har forskare kommit fram till att hälsogruppen på bygget av OS-parken påverkade byggnadsarbetarnas och tjänstemännens attityder och beteenden.

När gruppen pratade med byggnadsarbetare om hälsofrågor försökte de använda samtalet som en väg in för att prata om bredare arbetsmiljö- och säkerhetsfrågor.

Gruppen tog initiativ till uppfinningsrika vägar att nå byggnadsarbetare, till exempel hälsorelaterade tävlingar. Medlemmarna deltog också i ledningsmöten och uppmuntrade entreprenörerna att dela med sig av sina erfarenheter för att förbättra läroprocessen och främja god tillämpning.

Den ekonomiska analysen tyder på att behandling och hälsoövervakning på byggarbetsplatsen kan ha stora ekonomiska vinster.

  • 125 olyckor, skador och incidenter har rapporterats från bygget av OS-parken, vilket ger en olycksfrekvens på 0,15 olyckor per 100?000 arbetstimmar.
  • Det är ungefär en tredjedel av olycksfrekvensen bland Storbritanniens byggnadsarbetare (cirka 0,5) och lägre än den för hela Storbritanniens arbetskraft (0,23). Olycksfrekvensen för anställda inom administration och finanssektorn ligger på 0,12.
  • Under det senaste året var olycks-frekvensen 0,1 i OS-parkbygget, vilket innebar att projektet då nådde målet att högst ha en olycka per miljonte arbetstimme.