Löfven anlitade företag utan kollektivavtal

2015-05-21 07:00 Tiina Demargne  
Stefan Löfven möter den samlade pressen utanför sitt hem i Vasastan på måndagsmorgonen. Foto: Annika af Klercker / TT

När statsminister Stefan Löfven skulle bygga om sommarhuset i Örnsköldsvik anlitade han en byggfirma utan kollektivavtal, skriver Aftonbladet.

Stefan Löfven äger huset tillsammans med sin fru. I höstas beviljades paret bygglov för att bygga om carport till ett beboeligt hus.

– Företaget finns inte anslutna hos oss. Hade de haft kollektivavtal hade de varit anslutna här, säger en anställd på fackförbundet Byggnads medlemscenter till Aftonbladet.

Enligt Skatteverket hade den anlitade firman tre anställda 2014.

Statsministern skriver i ett sms till Aftonbladet att han anlitade byggfirman i tron om att det var en egenföretagare:

”Då jag trodde mig anlita en egenföretagare utan anställda så frågade inte om kollektivavtal. Det borde jag ha gjort. Jag ställde flera kontrollfrågor för att jag ville att allt skulle gå rätt till, men jag borde också ha ställt frågan om kollektivavtal utifall att företaget skulle behöva anställa eller ta in underleverantörer. Det var ett misstag från min sida.”

 

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen

Arbetsmiljö