Övriga Nyheter

LKAB:s entreprenörer anmäler fler tillbud än LKAB

LKAB:s entreprenörer var inblandade i dubbelt så många tillbud och olyckor än LKAB under förra året. Det framgår av anmälningarna till Arbetsmiljöverket.

Publicerad

Det finns ingen skillnad i säkerheten mellan LKAB:s eget folk och de arbetare som anlitats av entreprenörer. Det säger Jan B Andersson, på Arbetsmiljöverkets kontor i Luleå.
Det är Arbetsmiljöinspektör Jan B Andersson som har hand om säkerheten på den statliga ståljätten LKAB:s gruva i Kiruna. Han bekräftar att det har anmälts många allvarliga tillbud till Arbetsmiljöverket under det senaste året. Och att LKAB fått en rad krav från myndigheten som just handlar om rasrisken nere i gruvan.


Men han förstår inte påståendena om att de lastmaskiner som LKAB-anställda kör skulle vara betydligt säkrare än de som entreprenörer använder.


- Det är inga skillnader, slår han fast.


Den lastbilsförare som dog under rasmassorna natten mellan lördag och söndag var anställd av en entreprenör. Det har spekulerats att en kollega till honom, en LKAB-anställd, som också hamnade under rasmassorna klarade sig oskadd tack vare att hans lastmaskin var säkrad på flera sätt.


LKAB:s vd

Martin Ivert

hävdade dock bestämt att innanför LKAB:s grindar fanns inga skilda världar.

- Alla som jobbar på vårt område, och det har vi sagt tydligt i vår miljöpolicy, ska omfattas av vårt säkerhetstänk. Det är absolut inget sätt för oss att smita undan vårt skydds- och säkerhetsansvar, sade han till Norrbottens Kuriren.
Men Arbetarskydd kan avslöja att det finns stora skillnader i antalet allvarliga tillbud som anmäldes till Arbetsmiljöverket under 2007:
LKAB:s entreprenörer anmälde 22 tillbud, medan LKAB anmälde 11. Entreprenörerna anmälde tio olycksfall, medan LKAB anmälde sex.
Arbetarskydd återkommer med kommentarer från Arbetsmiljöverket och LKAB-ledningen om vad de anser om skillnaden i anmälningarna och hur dessa bör tolkas.