Kommunal välkomnar satsning på äldreomsorgen

2020-05-13 10:00 TT  
Socialminister Lena Hallengren (S) och Kommunals ordförande Tobias Baudin. Foto: Pontus Lundahl/TT

CORONAVIRUS. Kommunals ordförande Tobias Baudin välkomnar den satsning på äldreomsorgen som regeringen presenterade på tisdagen. Han säger att den kan göra att fler får tryggare anställningar.

– Inom äldreomsorgen finns det inga enkla jobb, här handlar det om kunskap och kompetens. Därför tycker vi att regeringens och samarbetspartiernas initiativ är så bra, säger Tobias Baudin, Kommunals ordförande vid en pressträff på onsdagen.

Satsningen på äldreomsorgen som regeringen presenterade under tisdagen kommer att innebära att fler kommer att kunna få en tillsvidareanställning, säger Baudin.

”Inte enbart coronaåtgärd”

Socialminister Lena Hallengren (S) och Anders Knape, ordförande på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) deltog också vid pressträffen för att kommentera satsningen.

– Utbrottet av covid-19 har i månader prövat vårt samhälle. Välfärdens anställda har gjort en kraftansträngning utan motstycke, men trots det har brister uppdagats, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Läs mer: IVO: Bemanningsproblem på coronadrabbade boenden

Regeringen presenterade en satsning på äldreomsorgen som svar på detta under tisdagen, men det ska inte enbart ses som en coronaåtgärd, säger hon.

Anders Knape, ordförande på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), är glad över det goda samarbetet med Kommunal.

– Vi har tagit gemensamma initiativ där vi sett möjligheter för att stärka äldreomsorgen och att få människor att stanna kvar.

Läs mer: Arbetsgivare inom äldrevård kan riskera åtal

Det ska inte bara vara ett genomgångsjobb, understryker Anders Knape.

– Vi välkomnar det här (regeringens satsning) väldigt mycket.

Och det är inte bara en coronarelaterad insats – förhoppningsvis ska det gälla under tid, säger Knape.

Fast anställning

Ungefär en tredjedel av alla som arbetar inom äldreomsorgen är inte fast anställda.

Utgångspunkten är att man ska kunna få en fast anställning om man genomgår de utbildningar som regeringen nu satsar på, säger Anders Knape.

– Vi ser en stor möjlighet att konvertera mycket av de arbetsuppgifter som timvikarier gör till fasta anställningar, med en adekvat utbildning i botten.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö