Övriga Nyheter

Kan vi be chefen skicka hem hostaren?

Kan vi be chefen skicka hem den sjuka kollegan eller kan vi be skyddsombudet ta upp saken? Foto: Alamy
Rickard Lindberg är arbetsmiljöansvarig för säkerhet och hälsa på arbetsgivarorganisationen EIO, Elektriska Installatörsorganisationen och expert i Arbetarskydds panel. Foto: Peter Knutson
Maria Steinberg, forskare i arbetsmiljörätt vid Örebro universitet.
Glenn Bergenstoff, regionalt skyddsombud på IF Metall Borås.

EXPERTFRÅGAN. Vår kollega hostar och är sjuk men är ändå på jobbet. Vi är oroliga för att kollegan ska smitta oss alla. Kan vi be chefen skicka hem honom eller kan vi be skyddsombudet ta upp saken?

Maria Steinberg, forskare i arbetsmiljörätt vid Örebro universitet:

– Detta låter som en samverkansfråga. Skyddsombudet kan ta upp problemet med chefen och föreslå att frågan tas upp på en arbetsplatsträff. Bjud in en företagsläkare eller företagssköterska och diskutera smittrisken med dem. Hur länge är någons hosta smittsam? Kan den som hostar arbeta hemma under några dagar eller kanske slippa att delta i sammanträde.

Sitter alla i ett kontorslandskap kanske det kan vara bra att ha vissa regler medan om någon har ett eget rum så kan det finnas andra regler.

Glenn Bergenstoff, regionalt skyddsombud på IF Metall Borås:

– Personligen hade jag själv tagit ett samtal med kollegan först. Jag tycker att det känns mest ärligt. Jag hade försökt att kolla läget med honom eller henne och antyda att personen borde gå hem och kurera sig, så att övriga på jobbet inte blir smittade. Om det inte hjälper bör du vända dig till chefen.

En bra chef reagerar direkt på sådana signaler. Om reaktionen uteblir: vänd dig till skyddsombudet i stället.

Rickard Lindberg, arbetsmiljöansvarig säkerhet & hälsa, EIO:

– I första hand: prata med din kollega. Du kan också ta upp det med din chef vars roll är att värna om medarbetarna och hur de mår, och då i samtalet eventuellt rekommendera ett läkarbesök. Ibland kan det behövas en attityd- och kulturförändring, är man sjuk så ska man vara hemma och vila. Du blir snabbare frisk och det är ingen som tackar dig för att du är på jobbet sjuk. Det är inte skyddsombudets roll att ange sina kolleger. Skyddsombudet kan uppmärksamma arbetsgivaren om sjuknärvaro, tillsammans kan de verka för en kulturförändring.