Hur snuskig är din jobbhandduk?

2018-01-12 11:56 Viktor Ågren  
– Om handduken luktar ska den tvättas. Där det finns lukt, där växer mikrober, säger Philip Tierno, mikrobiolog och patolog. Foto: Andriy Popov / Alamy

Byter du verkligen handduk, hemma eller på jobbet, tillräckligt ofta? Här ger mikrobiologen och patologen svar på hur många gånger du kan använda handduken innan den vuxit sig till en riktig mikrobbomb.

Efter en användning transformeras handduken till en plats för svampar, bakterier, döda hudceller och kroppsvätskor. Andra bakterier som kan dölja sig i ditt badrum kommer gärna också till festen.

Visst, de flesta mikroberna på din handduk kommer inte att skada dig, eftersom de flesta troligen kom från din egen kropp. Men de finns där – och de blir snabbt fler.

Hur många gånger kan man använda sin handduk innan den behöver tvättas då? Förutsatt att den kan torka helt mellan användningarna så är svaret: tre gånger, enligt Philip Tierno, en mikrobiolog och patolog vid New York University School of Medicine, skriver Tech Insider.

Handduken behöver också hänga i ett torrt utrymme, så att den luftas ordentligt. Philip Tierno menar att en fuktig handduk "växer".

– Om handduken luktar ska den tvättas. Där det finns lukt, där växer mikrober, säger han.

Handdukar är en idealisk yta för bakterier att växa på, eftersom de innehåller många av förutsättningarna för mikrobiellt liv, nämligen vatten, varm temperatur, syre, och ett neutralt ph-värde.

Viktor Ågren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö