Övriga Nyheter

Hon tog kläderna i egna händer

Johanna Söderström i egen design. När hon inte hittade arbetskläder som passade ledde det till det egna företaget som bland annat tillverkar dessa byxor och även arbetsbyxor för gravida. JM Bygg är en av kunderna som köper kläder till sina kvinnliga byggare.
Varselbyxa för kvinnor från Operose.
Jobbarbyxa för gravida från Operose.
L. Brador började lyssna på kvinnornas önskemål och satsar nu bland annat på kläder med mer stretch och längre tröjor som täcker ryggen när man böjer sig framåt.
L. Brador började lyssna på kvinnornas önskemål och satsar nu bland annat på kläder med mer stretch och längre tröjor som täcker ryggen när man böjer sig framåt.

Nu slipper kvinnor gå i kläder för män på jobbet. Arbetskläder anpassade för kvinnor kommer på bred front. Nya uppstickare utmanar de etablerade tillverkarna.

Publicerad

Arbetskläder för kvinnor är ingen nyhet i sig. De har funnits i relativt många år om än med ett begränsat utbud och sålt dåligt. Många kvinnor har i stället för skyddskläder tillverkade för kvinnor valt att köpa mindre storlekar av modeller gjorda för män.

Detta har i sin tur lett till en avvaktande hållning från de stora tillverkarna av skydds- och arbetskläder.

Det var något som Johanna Söderström blev varse när hon efter att ha arbetat i klädbranschen i många år valde att i stället satsa på att köpa hus, renovera dem och sälja dem vidare.

– Jag tyckte inte att det fanns några arbetskläder för kvinnor som jag ville ha på mig. Så jag började fundera på om jag inte skulle rita egna, säger Johanna Söderström.

Efter att ha tagit hjälp av en referensgrupp med kvinnor från olika yrken där arbets- och skyddskläder används ritade hon en provkollektion och startade företaget Operose. Sedan något år tillbaka finns kläderna i produktion. Där ingår en mammabyxa med utanpåliggande fickor.

– Arbetskläder för gravida är vi ensamma om, säger Johanna Söderström.

Tillverkningen av kläderna sker i Litauen.

– Vi håller oss i Europa. Det blir lite dyrare. Men jag vill ha kontroll på hur tillverkningen går till och vi använder bara svenska tyger, säger Johanna Söderström.

Privatpersoner kan köpa kläderna via hemsidan. Företag beställer oftast direkt av Johanna Söderström. Bland kunderna finns JM Bygg som köper kläder till kvinnliga byggare.

Operose är inte det enda nya företaget som specialtillverkar arbetskläder för kvinnor. She Worker Wear i Västerås och Elinord som ägs av bolaget Wearewen AB har också kollektioner utvecklade för kvinnor.

Även flera av de etablerade leverantörerna av arbets- och skyddskläder har tagit fram nya serier för kvinnor.

– Det vi insett är att ett skäl till att arbetskläder för kvinnor sålde dåligt var att de flesta kvinnor inte trivdes i de modeller som fanns. När vi träffade kvinnor från olika yrken fick vi en bättre bild av vad de vill ha på sig på jobbet. Och det ledde fram till våra nya arbetskläder för kvinnor, säger Tommy Larsson, sortimentschef L. Brador på Skydda.

Bland annat har det inneburit kläder i stretch, toppar och tröjor som är längre så att ryggen inte syns vid böjning framåt samt andra kulörer.

– Resultatet så här långt har varit mycket positivt och vi arbetar nu för att utöka sortimentet, säger Tommy Larsson.

Här finns regler för skyddsutrustning

• I många av Arbetsmiljöverkets föreskrifter finns särskilda regler om användning av personlig skydds­utrustning. Information om detta finns på Arbetsmiljöverkets webbplats www.av.se i form av en lista kallad ”Lista över vilka föreskrifter och allmänna råd som innehåller särskilda regler eller information om användning av personlig skyddsutrustning AFS 2001:3”

• Ytterligare information om val av personlig skyddsutrustning finns i handboken Din personliga skyddsutrustning (beställningsnummer H349) utgiven av Arbetsmiljöverket. [2009:8]