Övriga Nyheter

Hon studerar sömnen för att stoppa stressjuka

FÖRETAGSHÄLSOVÅRD. Tänk om man kunde upptäcka risken att utveckla ohälsa genom att mäta effekterna av stress.Det var tanken bakom Katarina Ailis avhandling.

Publicerad
Katarina Aili är ergonom på Centrum för arbets- och miljömedicin. Hon är sedan länge intresserad av stress och stressymtom i samband med smärta, som hon har skrivit en doktorsavhandling om. Foto: Sarah Wiklund/CAMM

Som sjukgymnast grunnade Katarina Aili på frågan varför ont i ryggen går över hos vissa medan andra får stora bestående besvär. Som doktorand på Centrum för arbets- och miljö­medicin och Karolinska institutet fick hon chansen att finna svaret på frågan.

– Jag vill hitta bra mått som säger något om hälsa och risken att utveckla ohälsa, säger Katarina Aili.

I idén ingår att skapa verktyg åt företags­hälso­vården för att kunna utvärdera om folk mår bättre efter hälsofrämjande åtgärder på ett företag.

– Nu tittar man ofta bara på förändringar i sjukskrivningstalen.

Drömmen är att kunna se om folk är på väg att bli stressjuka, innan det bryter ut.

Katarina Aili har bland annat haft ett par tusen personer med respektive utan nack- och ryggbesvär som underlag och tittat speciellt på sömnen som hälsomarkör under en femårsperiod.

Avhandlingen visar att sömnen verkar säga något om hälsan och risken för sjukskrivning i ett långtidsperspektiv. Att sova gott tycks ge bättre förutsättningar att bli fri från sin smärta.

Katarina Aili var med i ett projekt om stressmätning när hon gick sin magisterutbildning i ergonomi på Kungliga Tekniska högskolan. Det ledde till doktorandtjänsten på Centrum för arbets- och miljömedicin i Stockholm.

– Nu är jag sugen på att se om sömnbehandling och sömnskola skulle kunna ha effekt på smärtintensitet och hur man hanterar sin smärta. Det finns det kons­tigt nog inte så många studier på.