Övriga Nyheter

Hon brinner för ett rökfritt Sverige

Det fanns en tid när Barbro Holm Ivarsson började varje dag med en cigarett eller tre före frukost. I dag ser hon tillbaka på den med viss vämjelse, men inser också att erfarenheten av att ha varit inbiten rökare är en stor tillgång för henne.

Publicerad

Barbro Holm Ivarsson har vigt sitt liv åt tobaksavvänjning som psykolog och konsult och har skrivit nio böcker om tobaksfrihet och motiverande samtal.

– Min första man hade aldrig rökt. Han tjatade på mig att sluta. Det är klart att jag inte slutade då, säger hon när vi träffas i ett kontorslandskap i Stockholms innerstad.

Hon bor i ett litet hus i Trosa men pendlar ofta till Stockholm i jobbet som utbildare och konsult åt Folkhälsoinstitutet och flera andra myndigheter. Just i dagarna har hon hållit i trådarna för en stor konferens i Stockholm för personer som arbetar med tobaksavvänjning. Intresset är stort, tobaksfrågan är glödhet.

Barbro Holm Ivarsson visste av egen erfarenhet redan för länge sedan hur man inte ska göra för att få någon att sluta: man ska inte tjata, inte försöka tvinga någon att bryta sin vana. Så – hur ska man göra?

– Sedan mitten av 90-talet jobbar jag med det motiverande samtalet som metod. Det är så bra och så roligt! Det är en helt annan sak än att bara vara rådgivande och det passar för så många som arbetar med människor, inte bara tobaksavvänjare.

I motiverande samtal lyssnar rådgivaren mer och undviker alla pekpinnar.

– De allra flesta som röker och nästan hälften av snusarna vill sluta. När de får berätta om fördelar och nackdelar med att sluta ska den som håller ett motiverande samtal bara ta tillvara de bra lösningar som personen själv redan har inom sig. Och så summera och förstärka det positiva.

Sitt eget rökstopp hittade Barbro Holm Ivarsson till efter att ha skilt sig och träffat en ny man. Han var påtagligt mycket piggare än vad hon var, särskilt på morgnarna. Han studsade upp ur sängen och var ute och joggade innan hon själv hade kommit mycket längre än till dagens första cigg.

– Det blev så uppenbart att han mådde bättre än jag. Och han tjatade aldrig på mig. Att han var så pigg blev en positiv bild, något jag kunde uppnå och ville uppnå. Och plötsligt så var det lätt som en plätt att sluta.

I tidigare försök hade hon haft bilden att omgivningen skulle tvinga henne att göra sig av med sin bästa vän cigaretten. Därmed gick hon in i sina rökstoppsförsök med mycket negativ förväntan kring den saknad som skulle komma. Och det gjorde den ju, då. Den här egna erfarenheten av hur en och samma människa kan gå in i ett rökstopp på två så vitt skilda sätt är oumbärlig kunskap i arbetet, tycker hon i dag.

Det var under andra halvan av 80-talet hon själv slutade. Då arbetade hon som jurist, en yrkesbana hon hade hamnat i egentligen utan att välja. När hon närmade sig 40 sadlade hon om och började studera psykologi. ”På ett bananskal”, säger hon själv, halkade hon in på sitt livs bana när hon gjorde praktik på olika avdelningar på Huddinge sjukhus. Där kom hon att arbeta med lungläkaren Hans Gilljam, i dag ordförande i Läkare mot tobak. Nu samarbetar de alltjämt i många projekt.

– Vi som arbetar mot tobak har en vision om att Sverige så småningom kan bli helt tobaksfritt. Vi har redan sänkt andelen rökare här i landet från varannan man och var tredje kvinna, till dagens tio procent av männen och tolv procent av kvinnorna. Rökningen har minskat med en halv till en procent varje år i decennier. Fortsätter det så är Sverige rökfritt 2025.

Rökfrihet på arbetsplatser sprider sig snabbt. Borta är rökrummen och allt fler inför rökfri eller helt tobaksfri arbetstid. Då är inga rökpauser tillåtna (utom på lunchen, som i allmänhet inte är betald arbetstid). Barbro Holm Ivarssons råd till arbetsgivare som vill införa detta liknar de som en enskild rökare eller snusare brukar få inför ett stopp: bestäm stoppet till ett datum en bit fram i tiden. Förankra, lyssna på all personal. Gör också något positivt för alla – såsom en friskvårdsdag eller ett event i samband med tobaksstoppet.

– Erfarenheten visar att många slutar i samband med att arbetsplatsen inför rökfri arbetstid, och de som fortsätter röker mindre.

Jurist som sadlade om

  • Namn: Barbro Holm Ivarsson.
     
  • Ålder: 59 år.
     
  • Familj: Maken Ingemar Ivarsson.
     
  • Uppdrag: Konsult inom tobaksprevention. Författare till böcker om hur man slutar med tobak och om motiverande samtal, MI. Ordförande i Psykologer mot tobak.
     
  • Bakgrund: Utbildad jurist som sadlade om och blev psykolog och hängiven rökavvänjare i början av 90-talet. Författare till skriften Tobaksfritt alternativ, utgiven av Statens folkhälsoinstitut.
     
  • Fritid: Seglar. Ägnar annars gärna fritiden åt engagemanget mot tobak.