Övriga Nyheter

Hockeymodell för effektivare rehabilitering

Kommunhälsan i Skellefteå har utarbetat en modell för tidig rehabilitering som fungerar. Företagsläkaren Karin Granberg, hjärnan bakom modellen, inspirerades av sonen som spelar hockey.

Publicerad

I oktober 2006 ändrade Kommunhälsan i Skellefteå arbetssätt över en natt.

Karin Granbergkom från Gällivare och fick som nyanställd företagsläkare i Skellefteå i uppdrag att bygga upp ”något med rehabilitering”. Så desperat var önskan. Sjukskrivningarna låg då på över 10 procent. År 2002 var Skellefteå en av de sjukaste kommunerna i landet. De lokala företagen skrek inte efter att få tillbaka folk i arbete, men krävde att något skulle göras för att korta ner och förbättra rehabiliteringen.

- De tre hörnstenarna är samarbete, sammanhang och samförstånd, berättar Karin Granberg i ett fullsatt rum på Noliamässan i Umeå.

Hon visar en bild på sonen som spelar hockey och menar att laget är det allra viktigaste, att alla jobbar mot samma mål. Och framför allt: Att alla håller sig till samma spelregler. Tidigare har hon suttit i otaliga möten med Försäkringskassan, distriktsläkare, arbetsgivare och andra aktörer bara för att gång på gång konstatera att samsynen inte är den bästa.

- Gemensam grundsyn är en förutsättning, säger Karin Granberg.

Att modellen för tidig rehabilitering fungerar tror hon beror på att Kommunhälsan informerade fackförbund, distriktsläkare, arbetsledare, förvaltningschefer och allmänhet var för sig innan den sjösattes. Sedan har modellen skruvats lite på allt eftersom tiden gått.

Främsta arbetsverktyget är kompassen, ett formulär som arbetsledare, medarbetare och Kommunhälsan tillsammans fyller i. I kompassen besvaras de viktigaste bitarna: Kontaktorsaken, och möjlighet till anpassning på arbetsplatsen.

Karin Granberg vill få arbetsledare att höra av sig i tid, innan en medarbetare blir sjuk. Allt fler arbetsledare gör också det. Sedan görs en kartläggning av medarbetarens symptom och orsaker, på en gång.

Viktigt är att arbetsledaren beskriver hur hon eller han ser på situationen. Karin Granberg släpper inte i väg en arbetsledare som inte förmått uttrycka det i ord. Medarbetaren i sin tur får berätta om vad han eller hon ser för möjligheter.

- Vi träffas vid ett rejält tillfälle, inte flera korta besök. Och de får prata till punkt. Det verkar som om medarbetaren tycker det är skönt, säger Karin Granberg.

Hon illustrerar modellen mer i detalj med hjälp av illustrationer och grafik. Publiken på Nolia ställer frågor och Karin Granberg svarar. De flesta åhörarna är personer från andra Norrlandskommuner som i sitt yrke arbetar med sjukskrivning och rehabilitering. De vill helt enkelt veta vad i hennes modell som ökar förutsättningarna för att lyckas med tidig rehabilitering.

Sjukskrivningarna i Skellefteå har gått ner till 6,47 procent i augusti 2008. Det säger inte så mycket. Alla kommuner har fått ner sina sjuktal.

- Att sjukskrivningarna gått ner beror också på att de flesta aktörerna i kommunen ansträngt sig. Men vi har fortfarande en puckel med långtidssjukskrivningar som vi måste göra något åt, säger Karin Granberg.