Övriga Nyheter

Hård kritik: Fel stänga av elev vid drogmisstanke

Eleven hade huvudvärk men anklagades för att vara drogpåverkad. Foto: Jöregn Appelgren / TT-bild

Skolinspektionen kritiserar en skola i Eslöv som stängde av en oskyldig elev efter påtvingad drogtest.

Publicerad

Eleven kallades till skolsköterskan, efter att skolpersonal uttryckt oro för att pojken var påverkad. Han berättade då att han haft problem med yrsel och huvudvärk under den gångna helgen, skriver Skånskan.se.

Skolsköterskan anklagade eleven för att ha använt droger och följde med honom till rektorn. Senare samma dag ringde skolsköterskan till pojkens förälder och meddelade att sonen var avstängd från skolan resten av dagen. Även socialtjänsten informerades.

Ett drogtest visade senare att pojken inte var påverkad av narkotika vid tillfället.

När han en månad senare fick migrän undersökte en ur personal honom med en stark lampa. Pojken kände sig kränkt av detta och han uppfattade det som att personalen ville kontrollera hans pupiller och se om han tagit droger, skriver tidningen.

Händelsen fick svåra konsekvenser för eleven som var oskyldig till droganklagelserna. Efter ryktesspridning på sociala medier valde familjen att byta skola.

Eleven har blivit avstängd enbart på grund av misstanken av att ha varit drogpåverkad och det är fel, anser Skolinspektionen som också konstaterar att Eslövs kommun och rektorn vid skolan har inte följt kraven i skollagen om disciplinära åtgärder.