Här är världens tätaste mobil

2010-10-21 07:06 Mats Lewan  
Sonim XP1300 Core.

Riktigt dammigt på jobbet? Eller vått? Då är det den här mobilen du ska ha.

En halvtimme på två meters djup. Det och mycket annat klarar den senaste modellen från amerikanska Sonim, som råkar ha en rad svenska medarbetare.

Sonims nya modell XP1300 Core ska vara världens första mobil med täthetsklassen IP68.

Det är den högsta på IP-skalan och innebär fullständig dammtäthet samt täthet för vatten under den tid och det tryck tillverkaren väljer, i det här fallet 30 minuter på två meters djup.

Mobilen uppfyller dessutom amerikanska försvarets skyddsklass MIL-810G när det gäller bland annat salt, dimma, och luftfuktighet samt klarar temperaturer från -20C till +55C och fall mot betong från två meters höjd.

Sonim har specialiserat sig på supertåliga mobiler tänkta bland annat för byggnadsarbetare, jordbrukare och hamnarbetare.

Den första modellen, Sonim XP1, hade skyddsklass IP-54, och kom ungefär samtidigt med flera andra mobiler med samma täthet – Sony Ericsson C702, Samsung M110 och Samsung B2700.

De följande modellerna har sedan successivt blivit tätare och tuffare.

XP1300 är liksom de flesta av Sonims modeller en gsm-mobil. Den tidigare modellen XP2 Spirit har 3g.

Bland medarbetarna på Sonim finns en rad svenskar.

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen

Arbetsmiljö