Övriga Nyheter

Hälften av alla befäl somnar vid rodret

Inte i våra vildaste fantasier kunde vi föreställa oss att det var så allvarligt, säger Margareta Lützhöft vid Chalmers om uppgiften om att nära hälften av fartygsbefälen somnar vid rodret. Personerna på bilden har inte uppgetts sova vid rodret utan är en illustration. Foto: Colourbox

Nästan hälften av alla fartygsbefäl somnar då och då vid rodret, visar ny forskning från Chalmers och Stressforskningsinstitutet. Forskningen är en del av EU-projektet Horizon, som har mätt tröttheten hos befäl från flera olika länder i två år.

Publicerad

- Det är överraskande och alarmerande. Inte i våra vildaste fantasier kunde vi föreställa oss att det var så allvarligt, säger Margareta Lützhöft vid Chalmers i ett pressmeddelande.

Förklaringen tros vara de tuffa arbetstider som tillämpas ombord där befälen ofta arbetar sex timmars och därefter bara har sex timmars vila. Resultaten visar på att sömnbristen är en allvarlig fara inom sjöfarten. Tillsammans med ansvariga myndigheter planerar Chalmers att skriva en inlaga med rekommendationer till FN:s organ för sjöfartssäkerhet för att fästa uppmärksamhet på farorna.

Resultaten presenteras vid en pågående sjöfartskonferens, European Maritime Day, som öppnade på måndagen i Göteborg.