Övriga Nyheter

Forskargrupp: Kyrkans arbetsmiljö - inte så dålig

En forskargrupp från Malmö universitet har studerat arbetsmiljön inom kyrkan. På uppdrag av Svenska kyrkan. – Bilden att Svenska kyrkan är en usel arbetsplats kan vi inte se i vårt material, säger Anders Edvik, universitetslektor, i ett pressmeddelande.

Publicerad

Anders Edvik uttrycker förvåning över detta, eftersom det är bilden som forskargruppen har fått av media.

– Personalen i Svenska kyrkan, det vill säga präster och diakoner som var med i studien, visar i vår studie inte sämre resultat vad gäller arbetsmiljö än någon annan. På vissa sätt är de sämre, på andra är de bättre, fortsätter Anders Edvik.

En rapport om arbetsmiljö har lämnats till Svenska kyrkan. Forskningen som rapporten grundar sig på kan senare leda till vetenskapliga artiklar, enligt Anders Edvik.

Forskargruppen har också studerat arbetstillfredsställelse och arbetsengagemang. 2 112 präster och diakoner i Svenska kyrkan har svarat på en enkät.

– I studien har arbetstillfredsställelse och arbetsengagemang undersökts, vilket är två sätt att förstå välmående på en arbetsplats. När tillfredsställelsen och engagemanget för arbetet är lågt är risken också högre att den anställda blir sjukskriven eller lämnar organisationen, enligt Anders Edvik.

Resultatet av forskningen visar att tilltro till den egna organisationens förmåga att hantera förändring hör ihop med arbetstillfredsställelse 

Anders Edvik har genomfört studien tillsammans med  Martin Geisler, Tuija Muhonen, Hope Witmer och Josefin Björk, samtliga vid Malmö universitet och författare till studien som publicerats i Frontiers in Psychology.

Kyrkan har de senaste åren genomgått stora förändringar och kyrkan har bland annat valt att slå ihop församlingar när medlemsantalet gått ner och försämrat ekonomin. Samtidigt har det också har varit stora diskussioner mellan olika läger med motsatta uppfattningar när det handlat om huruvida kvinnliga präster och senare också samkönade äktenskap skulle tillåtas.

– Det finns stöd för besluten, men frågan poppar upp när förändringar sker. Tryck utifrån väcker frågor kring vad Svenska kyrkan ska stå för. Vi började fundera på hur det ha betydelse för hur människor mår och på måttet tilltro, säger Anders Edvik.

Missa inga nyheter - beställ Arbetarskydds kostnadsfria nyhetsbrev