Övriga Nyheter

Forskare kollar krogens arbetsmiljö

Oregelbundna arbetstider, otrygga arbetsformer, sexuella trakasserier, hot och våld är kända arbetsmiljöproblem i krogbranschen. Nu har två forskare vid Restauranghögskolan i Örebro fått forskningsanslag för att granska restauranganställdas arbetsmiljö.

Publicerad

– Många i den här branschen är passionerade inför sitt jobb. Men det är svårt att kombinera med att vara småbarnsförälder. Och många orkar inte jobba kvar i branschen hela sitt yrkesliv, även om de skulle vilja, säger Inger M Jonsson, doktor i måltidskunskap och en av forskarna i projektet.

Den nya forskningen kommer att bygga vidare på de pilotstudier som redan gjorts på Restauranghögskolan, till exempel "Genus på krogen".

– Det kvinnodominerade serveringsyrket har tappat i status de senaste 25 åren, medan de manliga kockarna få allt mer stjärnglans, säger Inger M Jonsson.

Inger M Jonsson och forskarkollegan Marianne Pipping Ekströmkommer under de närmaste två åren bland annat att göra fältstudier på större restauranger i Stockholm, Göteborg och Malmö. I ett annat projekt kommer arbetssituationen för kvinnliga kockar att studeras.

– Det handlar inte om någon eländesforskning. Vi hoppas till exempel kunna använda forskningsresultaten när vi utbildar ungdomar till den här branschen, säger Inger M Jonsson.

Forskningen finansieras med anslag från FAS, forskningsrådet för Arbetsliv och Socialvetenskap samt ett mindre stipendium från Gastronomiska Akademien.

– Det är väldigt roligt att FAS satsar pengar på vår bransch. Det är inte så vanligt. Det här är ett ungt forskningsområde, men nu hoppas jag att vi kan positionera oss. Restaurangbranschen är ju en viktig del i den växande turismnäringen, säger Inger M Jonsson.