Övriga Nyheter

Fokus: Försäkring

Riksrevisionen har granskat hur arbetsskadeförsäkringen fungerar. Det är en ovanlig men välkommen händelse. Till vardags för försäkringen en anonym tillvaro, skymd av den jättelika och omdebatterade sjukförsäkringen.

Publicerad

Men arbetsskadeförsäkringen angår många. 2006 uppbar 108 000 personer arbetsskadelivränta till en kostnad av 5,9 miljarder kronor. Otaliga har genom åren anmält arbetsskador. Olyckorna och sjukdomarna väcker känslor och ersättningen behövs inte bara för den som råkat illa ut utan även för den som kanske kunde gjort mera för att förebygga.
Riksrevisionens rapport har fått både ris och ros. Många hade säkert hoppats att Riksrevisionen skulle sprida ljus över misstankarna att män och kvinnor inte har samma chans. Eller att vissa landsändar har en mer generös tolkning av försäkringens bevisregler. Tyvärr kapitulerar Riksrevisionen. Det saknas faktaunderlag för en analys. Men i vår presenterar Försäkringskassan en egen rapport om osakliga skillnader i hanteringen av arbetsskadeförsäkringen.
Här har vi samlat en rad artiklar som Arbetarskydd publicerat under vintern.