Fler sopgubbar i arbetsmiljöaktion

2010-02-18 10:56 Johan Fock  

Sopgubbarna hos Sita som arbetar i kommunerna norr om Stockholm går nu på samma linje som kollegerna i Stockholm. Arbetsmiljöreglerna ska följas.

Trafikkontoret i Stockholm mötte igår entreprenören Liselotte Lööf. De enades om att försöka få bort sopansamlingarna till på måndag. Men som Liselotte Lööfs tf vd Sonny Lööf säger till media hänger det ytterst på gubbarna.

Sopgubbarna kommer inte att avbryta sin arbetsmiljökampanj. Tvärtom välkomnar man att fler ansluter sig. Upprinnelsen till konflikten, domen AD som gällde tolkningen av kollektivavtalet, har hamnat i bakgrunden, inte minst därför att Liselotte Lööf valt att behålla det poängsystem som sopgubbarna föredrar.

– Det systemet visar vad vi faktiskt gör. Det gör arbetet mätbart, säger sopgubbarnas talesman Peder Murell.

Han räknar inte med att arbetsmiljöproblemen ska kunna lösas på kort sikt.

– Även om arbetsgivaren Liselotte Lööf har ett arbetsmiljöansvar faller i praktiken ansvaret för arbetsmiljön på Trafikkontoret. Trafikkontoret går alltid på fastighetsägarnas linje och det är hämta allt - oavsett hur det ser ut. Och i Stockholms innerstad ser det illa ut - soporna göms i källarutrymmena.

Kommer konflikten att smälta bort med snön?

– Nej, 50 till 60 procent av alla soprum är felaktiga och kärlen är för tunga, snöhinderna tillkommer. Stan har sett likadan ut i tjugo år medan sopmängderna hela tiden ökat. De unga killarna tänker att så bra – jag kan tjäna mer pengar. Men till slut går de sönder. Arbetsmiljön är den viktigaste frågan.

En ny upphandling av sopentreprenörer väntar i Stockholm i april och Ragnsells och Sita har beslutat att inte lämna något bud.

Johan Fock

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö