Övriga Nyheter

Filmades på jobbtoaletten – hamnade på sexsajter

Anna hade slutat gymnasiet och ville tjäna pengar för att kunna resa till Australien. Jobbet som personlig assistent gjorde resan möjlig.Vad Anna inte anade var att hon blev filmad i smyg på sin arbetsplats. Nu väcks åtal mot mannen som la upp bilder och filmer av Anna och en annan assistent på sexsajter på webben.

Publicerad

Brukaren, som de båda kvinnorna arbetade hos, hade diagnosen högfungerande autism. Hans problem bestod i att han lätt fastnade i vad han höll på med och glömde tid och rum. Assistenterna skulle mest hjälpa honom med att sätta i gång sina dagliga rutiner och inte bara sitta framför datorn, vilket han annars kunde göra dagar i sträck.

Ett år efter att Anna hade slutat gymnasiet blev Australienresan verklighet. På plats där började det komma underliga mejl med sexuella anspelningar. Anna förstod ingenting. När hon sedan återvände till Sverige började det hagla av sexuellt laddade sms.

Med hjälp av sin brors datorkunskaper började Anna nysta i vad som hänt. På internetsajter med namn som ”Snyggast naken” och ”Knullis” låg bilder och filmer på Anna, blandade med nakenbilder på andra personer, som också de uppgavs föreställa Anna. Filmerna hade smygtagits på toaletten hemma hos brukaren. Vissa i grunden oskyldiga bilder på Anna kom från hennes resedagbok från Australien. Nu låg alltsammans på sidor där människor sökte sexuella kontakter, till synes utlagt av Anna själv.

Anna polisanmälde, men när polisen så småningom gjorde razzia hos brukaren hade han hunnit plocka bort alla bilder på Anna. I GT har Anna kommenterat det som hänt.

– Jag vet inte vad som har varit mest kränkande: Den smygtagna filmen eller rättsväsendets ointresse för det som hänt mig, sa hon.

Det har tagit lång tid mellan polisanmälan och att åtalet nu väcks. Den första åklagaren ville bara åtala för förtal, men det tyckte Annas målsägandebiträde var en alltför mild brottsbeskrivning. Åtalet har därför efter en överprövning tagits om och den nya åklagaren Jenny Karlsson gör bedömningen att det handlar om grovt förtal.

– Den bedömningen gör jag bland annat utifrån den spridning det här har fått, och att sammanhanget där bilderna har lagts ut är så kränkande, säger hon till Arbetarskydd.

Från början fanns även smygfilmningen i sig med bland åtalspunkterna som ett ofredande. Eftersom så lång tid har gått är det inte längre aktuellt att väcka åtal på den punkten. Dessutom finns det prejudikat på att det inte är olagligt att smygfilma någon i sitt eget hem. Anna själv ifrågasätter det resonemanget.

– Detta var ju min arbetsplats, säger hon i GT. Hur kan det vara lagligt att smygfilma någon på deras arbetsplats?

Både Anna och den andra assistenten arbetade för Skövde kommuns LSS. I dag har mannen inte längre rätt till personlig assistens. Man hittade tre dolda kameror i hans lägenhet, en på toaletten, en i personalens eget rum och en ute i lägenheten. Rättegången inleds den 28 mars.