Övriga Nyheter

Europafacket: Arbetsrätten drabbad av krisen

Den ekonomiska krisen i Europa tas som intäkt för att avreglera arbetsrätten. Det påstår Europafacket i en rapport om ökande orättvisa och otrygghet.

Publicerad

I rapporten har Europafackets utredningsinstitut studerat effekterna av förändringar i arbetsrätten. Förändringarna har lett till mer flexibla tolkningar av de arbetsrättsliga lagarna och lägre miniminivåer, hävdar institutet. Tyngdpunkten har förskjutits mot icke bindande regler.

I en del av länderna har förändringarna inneburit gradvisa men ändå viktiga förskjutningar mot avreglering. I andra länder har det varit fråga om genomgångar av hela arbetsrätten. Dessutom äventyras hela den sociala dialogen och förhandlingssystemen i några länder där förhållandet mellan parterna förändrats på ett genomgripande sätt, anser Europafacket.

Europafacket kritiserar de storskaliga förändringarna av arbetsrätten, särskilt bristen på demokratiska grunder för dem. Organisationen är också oroad av hur ändringarna påverkar de grundläggande sociala rättigheterna och skyddet för arbetstagarna.

Rapporten innehåller en genomgång av förändringarna land för land. Den enda svenska förändringen som har tagits med där är ändringarna av arbetstidsreglerna som rör övertid. Ändringarna innebär bland annat att Arbetsmiljöverkets dispens inte längre behövs för att arbetsgivare ska få ta ut mer än 150 timmar övertid om året. Det räcker numera också att behovet av arbetskraft inte gått att förutse för att arbetsgivare ska få använda övertid. Arbetsgivarna måste dock i efterhand kunna bevisa att det inte funnits någon annan lösning.