Övriga Nyheter

Etologen: Både vi och djuren behöver distans

För människor är trängseln inte reglerad. Men det är den för våra tamdjur. En galt som betäcker suggor får en lika stor box som dagens kontorsråttor.

<p>Att dra paralleller mellan djur och människor är inte orimligt, tycker etologen Lena Lidfors vid lantbruksuniversitetet SLU i Skara.</p> <p>- Däggdjuren har en psykologi motsvarande människors. Vi har bara kommit längre i utvecklingen, säger hon.</p> <p>Djur som tvingas leva för tätt ihop utvecklar aggressiva och stereotypa beteenden. De bits och hackar efter varandra eller går runt i cirklar.</p> <p>Fjäderfän har sitt regelverk, liksom grisarna. En galt har rätt till 7 kvadratmeter i en ströad box, eller 10 kvadratmeter om han betäcker i boxen. Och där kommer man ruskigt nära det individuella utrymmet på vissa kontor. </p> <p>Frigående värphöns ska i sin tur inte behöva vistas trängre än 9 individer per kvadratmeter om hönsen väger mindre än 2,4 kilo. Väger de mer är begränsningen 7,5 höns.</p> <p>Djur behöver en individuell distans till varandra på samma sätt som människor.</p> <p>- Precis som människor beter sig i en hiss. Vi försöker upprätthålla distansen. När det inte längre går så är det en del som känner sig stressade, säger Lena Lidfors.</p> <p>Men sådana situationer är oftast snabbt övergående. Villkoren för djuren i livsmedelsindustrin är förstås annorlunda. De är hänvisade till sina boxar jämt och ständigt. Den som arbetar i en trång arbetsmiljö får ta pauser och raster. Dessutom har arbetsdagen ett slut.</p> <p>Lena Lidfors gör dock reflektionen att såväl djur som människor är individer med olika tolerans för en sådan yttre omständighet som trängsel.</p> <p>- Jag kan tänka mig att vissa mår dåligt i ett stort kontorslandskap, medan andra mår bra. Troligen finns det dessutom en stor grupp däremellan, säger etologen Lena Lidfors.</p>

Kollar beteenden

Etologi är läran om djurs medfödda och förvärvade beteenden. Sedan 1970-talet finns det även en vetenskaplig gren som kallas humanetologi som sysslar med grundläggande mänskliga beteenden och hur dessa utvecklats under evolutionen.