En skadad vid allvarlig broolycka

2020-09-15 11:38 TT  

En allvarlig arbetsplatsolycka har inträffat vid brobygget över Umeälven utanför Umeå. En person är skadad, och delar från bron har rasat ned i älven. Nu varnas allmänheten för att köra på lösa föremål i vattnet, och all båttrafik stoppas.

(Uppdaterad) När en sektion av den nya bron skulle sättas på plats gick något väldigt fel. När brosektionen skulle sättas på plats "rusade hela bron iväg", enligt ett pressmeddelande från Trafikverket. En person skadades i axeln, övrig personal är oskadd. Enligt polisen har den skadade förts i väg för vård.

Men raset är farligt för den som färdas på älven – det kan ligga föremål från broraset i vattnet.

Föremål i vattnet

Räddningstjänsten är på plats.

– Det vi vet är att det är någon typ av stålbalk som har rasat ned, säger Adam Dahlberg, inre befäl vid räddningstjänsten i Umeå, till TT.

Under brobygget finns föremål i vattnet.

– Vi undersöker älvfåran med båt för att säkra att ingen kör på något som ligger där, säger han.

Läs mer: Obligatorisk utbildning för färre skador

Områdena runt brobygget har spärrats av. Även Umeleden är avstängd av säkerhetsskäl. Personalen som var på plats tas om hand, enligt Trafikverket.

– Vi måste ju på något vis reparera eller byta ut skadade delar, men hur vet vi inte i dagsläget, säger Gerhard Barrestål, projektledare vid Trafikverket, till P4 Västerbotten.

Balk slets av

Enligt ett pressmeddelande från Trafikverket slets den stora balken som håller uppe bron, och som kallas "king pin", ned i vattnet. I övrigt kommer Trafikverket inte att kommentera händelsen förrän klockan 15 på tisdagseftermiddagen, då en presskonferens planerats.

Polisen har spärrat av på platsen och tekniker är på väg, skriver polisen på sin hemsida. En anmälan om vållande av kroppsskada genom arbetsmiljöbrott samt framkallande av fara för annan har upprättats.

Missa inga nyheter - beställ Arbetarskydds kostnadsfria nyhetsbrev

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö