Övriga Nyheter

DI: SOS-sköterskan blev kränkt

Datainspektionen anser att SOS-sköterskan som friades har blivit kränkt av Åklagarmyndigheten efter namnpublicering på webben. Foto: Scanpix /Anders Wiklund, Janerik Henriksson

I samband med den friande domen mot den SOS-sköterska som stod åtalad för att inte ha skickat en ambulans publicerade Åklagarmyndigheten namn och personnummer på sköterskan på sin webbsida. Det var fel att namnge sköterskan, säger nu Datainspektionen.

Publicerad

Det var kränkande mot sköterskan att namnet publicerades, anser Datainspektionen. Det är tillåtet göra undantag från att "i journalistiskt syfte för att informera eller debattera samhållsfrågor" göra undantag från personuppgiftslagen, som är till för att skydda den enskildes integritet. Men här kan det inte ha varit fråga om journalistik, konstaterar Datainspektionen, eftersom den som publicerade namnet var en myndighet.

- Undantaget i personuppgiftslagen är till för att skydda enskildas rätt till yttrande- och åsiktsfrihet, inte för att myndigheter ska få större frihet att publicera personuppgifter, säger Datainspektionens ställföreträdande generaldirektör Hans-Olof Lindblom i ett pressmeddelande.

Uppgiften var bara uppe en stund på Åklagarmyndighetens webbplats, och att den över huvud taget hamnade där berodde på stress och att personalen inte riktigt hade ordning på rutinerna. Hans-Olof Lindblom säger att Datainspektionen nu förutsätter att Åklagarmyndigheten i framtiden följer sina egna rutiner.