Byggkonflikten avvärjd: ”Historiskt avtal”

2020-11-26 14:47  

Parterna har enats om ett nytt byggavtal inom ramen för industrins märke på 5,4 procent över 29 månader. Byggnads kallar avtalet historiskt då regionala skyddsombud får utökad tillträdesrätt.

"Vi har haft som gemensamt mål att skapa en attraktiv, sund och säker byggbransch. Det finns en styrka av att kunna lösa svåra frågor tillsammans. Detta borde kunna ha löst sig utan att använda varsel och hot om strejk. Den verkliga motståndaren är de företag som gör branschen oseriös", säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd på Byggföretagen i ett pressmeddelande.

"Utökad tillträdesrätt för regionala skyddsombud, ett förbättrat huvudentreprenörsansvar och fler verktyg för att komma åt lönedumping. Det är innehållet i det nya kollektivavtal", skriver Byggnads i ett pressmeddelande.

Läs mer: Ingen ökad makt för skyddsombud: "För jävligt"

– Det här är ett historiskt avtal. Där lagstiftarna gick bet klev landets byggnadsarbetare in. Där politiken misslyckades visade Byggnads medlemmar vad ett starkt och enat fackförbund kan åstadkomma. Att ge de regionala skyddsombuden ökad tillträdesrätt kommer inte lösa alla problem i byggbranschen men det ger oss verktygen att göra skillnad på riktigt, säger Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads.

De nya lönevillkoren innebär samtidigt löneökning enligt det så kallade märket fram till och med 30 april 2023 liksom en definition av lön och traktamenten för att kunna förhindra en lönedumpning från utländska företag. Dessutom ska pensionsavsättning ges från 22 års ålder och den extra pensionsavsättningen ökas för samtliga.

– Vi som förbund har drivit det här väldigt hårt. Vi går nu från 25 till 22 år och det är också en fjäder i hatten. Det kommer att ge många sköna tusenlappar till byggnadsarbetare när de når ålderns höst.

Det nya avtalet innehåller även en uppgörelse om graviditetslön för dem som inte kan arbeta vidare när arbetsuppgifterna riskerar skada kvinnan eller fostret. Arbetsgrupper för att utveckla jämställdheten och arbetet mot trakasserier och sexuella trakasserier kommer, enligt Byggnads, också att tillsättas.

Tidigare har det sagts att om fackförbund och arbetsgivare inte kommit överens skulle strejk bryta ut i morgon fredag klockan 10. Facket hade varslat 87 byggarbetsplatser och omkring 1 400 medlemmar runt om i landet.

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö