Övriga Nyheter

Brandmän lär sig såga säkert

För två år sedan skadades en brandman allvarligt då han skulle såga ett stormfällt träd. Nu har Södertörns Brandförsvarsförbund tagit det första steget mot att alla brandmän ska ha motorsågskörkort kategori F.

Publicerad

– Det har varit en lång process att få till det här, men nu har vi utbildat 13 instruktörer så att de har fått motorsågskörkort, säger Stefan Björkqvist, produktionsledare hos Södertörns Brandförsvarsförbund.

Självklart har de många döds-olyckorna i skogen och förstås också olyckan i Huddinge då en brandman skadades allvarligt spelat roll för att utbildningen nu blivit av, menar han.

Att Arbetsmiljöverket följde upp olyckan med frågor om hur brandförsvaret tänkte säkerställa brandmännens utbildning i ämnet spelade också roll. Olyckan hände när en brandman skulle kapa ett träd som stormfällts över en elledning, brandmannen skadades mycket allvarligt men är nu tillbaka på jobbet.

– Han som skadades är nu en av instruktörerna, det är jätteroligt, säger Stefan Björkqvist.

Mannen och de tolv andra brandmännen har nu gått på två veckors kurs i Vaxholm och utbildats i motorsågskörkorten A, B och C, framtagna av organisationen Säker skog.

Med ett A-körkort ska man klara till exempel vedkapning, B-kortet krävs för trädfällning och C-kortet för avancerad trädfällning. För att få ta C-kortet krävs praktisk erfarenhet, vilket de här 13 brandmännen hade.

De som anmälde sitt intresse har alla en bakgrund i skogen, antingen genom att de har egen skog eller att de brukar fälla träd vid sidan av brandmannayrket.

– Tanken är att de sedan ska kunna utbilda våra killar och tjejer i fällning av skog i räddningstjänstuppdrag, förklarar Stefan Björkqvist.

Säker skog har tillsammans med Räddningsverket, Arbetsmiljöverket och en del större brandförsvarsförbund tagit fram ett särskilt motorsågskörkort F, som står för fällning av skog i räddningstjänstuppdrag.

Stefan Björkqvist ger exempel: Det kan vara träd som ligger över ett hus eller som är på väg att ramla ned över ett hus. Eller ett träd som ligger över en elledning – då behöver man veta hur man ska kapa det utan att det händer en olycka.

– Historiskt har nog vår personal gjort för mycket i samband med stormar. Vi bör i större utsträckning sätta upp avspärrningsband, spärra av det farliga området och vänta till dess att det blir ljust. Och eventuellt anlita proffs. Det är svårt att såga träd, det är stora krafter som verkar.

I början på december ska beslut tas om hur de 13 instruktörerna ska kunna utbilda de övriga brandmännen på stationerna, i första hand två brandmän på varje skift. Målet är att alla ska utbildas.

– De 13 blir våra egna instruktörer i ämnet med start efter jul- och nyårshelgerna. Vi har duktig personal som nu också fått formell utbildning, framhåller Stefan Björkqvist.

Jobba säkrare med motorsåg

- Följ kedjefabrikantens rekommendationer om filens diameter, vinklar och underställning.

- Kontrollera kedjan vid varje tankning.

- Använd hjälm med visir och hörselskydd, skyddsbyxa, handskar och skyddsskor.

- Var extra försiktig vid kapning av stormfälld skog. Bedöm klämningsrisken, stå stadigt och såga nära kroppen.

- Vid fällning av träd är det viktigt att bland annat bedöma fällriktning, vind och lutning. Röj arbetsplatsen och reträttvägen. Kontrollera säkerhetsavståndet.

- Mer om säker trädfällning finns att läsa i Undvik risker vid trädfällning, ADI 292, broschyr från Arbetsmiljöverket.

- Regler om användning av motorkedjesågar och röjsågar finns i Arbetsmiljöverkets föreskrifter AFS 2000:2.

Källa: Arbetsmiljöverket