Övriga Nyheter

Behandlingen sätts in direkt

Vårdpersonal som misstänks vara exponerad för hiv-smittat blod får genomgå en förebyggande behandling. Ingen svensk har hittills smittats i sin yrkesutövning.

Publicerad

Den som sticker sig på en kanyl som kommit i kontakt med hiv-smittat blod kan själv bli bärare.

- Men det krävs en rejäl kontakt mellan kroppsvätskor. När någon sticker sig på en nål är det troligen inte många viruspartiklar som kommer med, säger överläkare Sören Andersson på Smittskyddsinstitutet.

Men när olyckan varit framme sätter sjukvården in en förebyggande behandling. Då används samma bromsmediciner som hiv-positiva får för att slippa virusförsökning, nedbrutet immunförsvar och slutligen aids.

- Det kallas post exposition profylax. Man vill förhindra att infektionen tar sig. Helst bör man sätta in medicinerna inom 36 timmar. Sedan behandlar man i fyra veckor, säger Sören Andersson.

Så vitt han vet har ingen svensk vårdanställd blivit smittad av hiv i yrkesutövningen. Däremot har det hänt i andra länder.

Så sprids viruset

Smittskyddsinstitutet noterar en viss ökning av nya hiv-fall de senaste tre-fyra åren. Varför den nedåtgående trenden brutits vet man inte säkert. En teori är att yngre generationer är sämre informerade om hur man skyddar sig. En annan teori är att folk slappnar av eftersom det finns bromsmediciner.

Sex, knarkare som delar sprutor, transfusioner och amning är exempel på smittosituationer. Hiv (humant immunbristvirus) smittar genom kroppsvätskor: blod, sperma, slidsekret och bröstmjölk. Men att kyssas, gå på samma toalett eller dricka ur samma glas är inga smittovägar.