Övriga Nyheter

Åtal sedan robot klämt anställd

En anställd fastnade med huvudet i en oskyddad robot. Nu åtalas både hennes arbetsgivare och tillverkaren av roboten. Knäckfrågan för tingsrätten: Provkördes roboten eller hade den tagits i drift?

Publicerad

Pressad av asiatisk lågprisimport satsade den enda kvarvarande svenska borsttillverkaren, Kron International AB i Vinslöv, på automatisering.

JES Industriteknik & Robot AB i Degeberga fick uppdraget att bygga en maskinlinje för diskborstar. Den började man använda i januari 2007.

Men man hade för bråttom. I augusti skedde en olycka. För att rätta till en borste som hamnat snett lutade en anställd sig in i en robotcells riskområde. Då kom en robotarm i rörelse och klämde fast hennes huvud mot ett magasin. Hon skadades i ansiktet och förlorade känseln i hakan.

Roboten saknade yttre skyddsbarriär som förreglad grind eller ljusridå. Där fanns bara kedjor och varningsskyltar.

Kort efter olyckan försågs roboten med fullgott skydd.

Nu åtalar arbetsmiljöåklagare Lotten Lobergde båda inblandade företagen och yrkar 400.000 kronor i företagsbot av Kron samt 50.000 kronor av JES. Däremot pekar hon inte ut någon enskild person som ansvarig.

För Krons del handlar det om arbetsmiljöbrott. Företaget hade inte riskbedömt arbetet. Trots att maskinen var i drift saknades föreskrivna skydd. Arbetstagarna hade heller inte fått skriftliga instruktioner.

JES Industriteknik har brutit mot arbetsmiljölagen genom att inte ha certifierat maskinen. Det saknades en försäkran om överensstämmelse, som visar att maskinen uppfyller grundläggande säkerhetskrav.

I polisförhör säger Krons VD att maskinlinjen fortfarande testkördes när olyckan skedde. Han erkänner att företaget missat i säkerheten runt roboten och kan acceptera en mindre summa i företagsbot.

VD:n för JES anser också att det var fråga om provkörning. Eftersom roboten inte var överlämnad till Kron vid olyckstillfället var inte riskanalys och CE-märkning klara. Han motsätter sig företagsbot.

Arbetsmiljöverkets inställning är betydligt strängare. Kron använde anläggningen i sju månader för att producera borstar. Därmed hade den tagits i drift. Det gäller även om maskinen fortfarande till stor del sköts av säljarens personal.

Stämningsansökan

2 december, södra Skånes åklagarkammare, ansökan om stämning, ärendenr AM-73251-07.

Hässleholms tingsrätt, mål B 2145-08.