Övriga Nyheter

Är gymnasieskolan ansvarig för elever på praktik?

För första gången prövas frågan om även skolan bär rättsligt ansvar för att en gymnasieelev skadar sig under arbetsplatsförlagd utbildning.

Publicerad

I november förra året skadade en praktikant händerna då han arbetade med en bredbandsputs vid en möbel- och båtproduktfirma i Kalmar.

Arbetsmiljöverket konstaterade allvarliga säkerhetsbrister på maskinen. Bland annat fungerade inte nödstoppet. Dessa brister var den direkta orsaken till olyckan.

Praktikanten var elev vid Vimmerby gymnasium, båtbyggarskolan i Storebro. Han var på företaget som ett led i sin arbetsplatsförlagda utbildning (APU). APU är obligatoriskt för gymnasieskolans yrkesinriktade program.

Redan i oktober 2006 inspekterade Arbetsmiljöverket Vimmerby gymnasium och kontrollerade om den hade rutiner för handledning och introduktion för eleverna samt för hur arbetsuppgifter och praktikplatser valdes. En checklista från skolan visade att sådana rutiner fanns.

Men det stämde inte. Arbetsmiljöverkets utredning av olyckan drygt ett år senare visade tvärtom att skolan saknade rutiner för det mesta: för att välja lämpliga praktikplatser, för att se till att APU-eleven står under direkt handledning av särskild instruktör, för gemensam planering för skola och arbetsplats samt för att handledaren har god kännedom om arbetet, riskerna och minderåriga.

Därför anser Arbetsmiljöverket att skolan indirekt vållat olyckan. Sålunda omfattas både den och arbetsplatsen av den åtalsanmälan verket nu gjort.

-Anmälan är unik. Att företaget bär fullt arbetsmiljöansvar är helt klart. Men nu vill vi få prövat om även skolan har ett ansvar. Om den tagit det, så hade den inte låtit eleven praktisera där, säger Arne Ågren, jurist vid Arbetsmiljöverkets Växjödistrikt.