Övriga Nyheter

Anställda måste själva ta ansvar

för att varva ned

Egentligen är stress bra för sömnen. Det är en naturlig regleringsmekanism som behövs för att vi ska kunna tänka och agera. Men stress kan också fördärva sömnen.

Publicerad

Stressforskaren Jens Nilssonföreläste i en fullsatt sal på Nolias arbetsmiljömässa i Umeå. Han började med att fråga publiken hur mycket långtidssjukskrivningar kopplade till stress kostade samhället ett år i början av 2000-talet. När han säger hissnande 600 miljarder kronor hörs inga förvånade suckar. Alla vet att stressen är vår tids kanske största arbetsmiljöproblem. Att säga att det kostat samhället si och så mycket, som Jens Nilsson gör, är dock svårt invänder en åhörare.

Just sömn och stress är intressant då de är direkt beroende av varandra. Men sömn till skillnad från stress diskuteras inte lika mycket på arbetsplatser, om ens alls. Det kan vara så att chefen tycker att det är för privat. Jens Nilsson vill inte heller belasta chefer för att det ser ut som det gör i arbetslivet. Medarbetarna måste själva ta ansvar.

- Ingen annan kan gå och kissa åt dig eller äta åt dig. Du måste avsätta tid även för att varva ner, säger Jens Nilsson i en intervju med Arbetarskydd efter föredraget.

Den farligaste och kanske vanligaste formen av stress handlar om morgondagens krav, vad som inte hanns med och därför måste bli gjort. Kroppen varvar då inte ner efter arbetsdagens slut och är inte redo att släppa fram sömnsystemet. Personen kan ha svårt att somna, somna om eller drabbas av mikrouppvaknanden under natten som i längden får negativa effekter på kroppen och på arbetsprestationen.

Hur ska man då tänka som medarbetare och chef?

- Jag vill gärna fokusera på eget ansvar som jag redan varit inne på. Självklart är chefen ansvarig, men medarbetarna måste vara delaktiga och ta upp med situationen med sin chef, erkänna att allt inte är okej, säger Jens Nilsson och förklarar hur:

- Hur kan jag planera bättre? Hur kan jag själv vara aktiv i nervarvningsprocessen? Det kan vara genom att träna och äta bra och regelbundet, och inse att det tar två timmar att varva ner för att man ska kunna sova bra.

Gränslöshet i dagens arbetsliv är ett problem.

- Ta konsulter till exempel. Det är en kliché men tyvärr ofta sann. Man kollar telefonsamtal och mejl fram till man ligger i sängen. Det har skapats sådana företagskulturer, tyvärr.

Jens Nilsson tycker att chefer tillsammans med medarbetare borde fastslå att det är okej att stänga av mobilen och inte kolla mejl förrän morgonen därpå. Chefen måste vara tydlig. Ledig tid är ledig tid. I längden lönar det sig, menar Jan Nilsson.

I publiken under hans föredrag satt en sjukgymnast, berättar han. Hennes kollegor blev irriterade på, eller rent av provocerade av att hon stängde av sin telefon då och då under arbetsdagen. Men konsekvensen blev av att hon gjorde ett bättre jobb, kunde ta emot fler patienter och ge dem bättre behandling. Hon kunde planera sina dagar bättre genom att inte vara tillgänglig hela tiden och då - jobbade hon mer effektivt, kände sig mindre stressen och kunde dessutom sova bättre på nätterna. Det slutade med att kollegorna tog efter, berättar Jens Nilsson.

Vad som lite mer konkret måste göras för att sömn ska föras in i diskussionerna kring stress är dels att en medarbetare eller chef tar upp det till diskussion på arbetsplatsen, dels att frågor om sömn förs in i de psykosociala arbetsmiljöenkäterna. Tycker folk att de får tillräcklig återhämtning?

- Stress i sig är inte negativt, påminner Jens Nilsson igen och förklarar:

- Om det är stress man klarar av, innebär det bara positiva fundament för sömnen. Till exempel har äldre personer som fortsätter att vara fysiskt och mentalt aktiva har bättre sömn i hög ålder.